Úžasné cukroví na poslední chvíli pouze ze 2 surovin. Ochutnáte a nebudete tomu věřit

Vánoce jsou za dveřmi a vy nemáte upečené žádné cukroví? Lámete si hlavu, s čím pohostíte rodinnou návštěvu a přátele? Anebo chcete vyzkoušet něco nového, ale po všem tom předvánočním shonu už se vám nechce experimentovat? Pak vyzkoušejte tenhle recept na kakaové bonbony vyrobené jen ze dvou surovin.

Jdeme na věc

Že to nemůže být tak jednoduché? Vsaďte se, že je! Postačí nám k tomu jen 400 ml salka a trochu kakaa. Do kondenzovaného mléka přidáme zhruba 4 lžíce kakaa a smícháme. Potom hmotu v plechovkách vložíme do vodní lázně a vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud výrazně nezhoustne. Směs vylijeme na menší plech nebo do formy, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Z této hmoty potom vykrajujeme malé kostky, které obalíme v kakaovém prášku.

Víte, kde se vzalo kondenzované mléko?

Mohlo by se sice zdát, že kondenzované mléko je výrobkem moderní, zrychlené doby, avšak není tomu tak. Existuje sice víc teorií a legend, jak kondenzované mléko vzniklo, ale jisté je, že se průmyslově vyrábělo už od poloviny 19. století.

A jaké že jsou příběhy o jeho vzniku? Nejrozšířenější verze vypráví, že kondenzované mléko vzniklo pod vlivem císaře Napoleona, který sháněl trvanlivé a výživné výrobky pro svá vojska. Další příběh posouvá objev kondenzace mléka až do daleké Jižní Ameriky – v Argentině (anebo snad v Kolumbii) vařili vojáci mléko v plechovkách nad ohněm. Zapomněli na něj a plechovka vybuchla – velmi rychle však přišli na to, že obsah je velmi chutný.

Ať už je to jak chce, vypadá to, že výroba kondenzovaného mléka úzce souvisela se vznikem moderních armád a potřebou je zásobovat trvanlivými potravinami. Kondenzované mléko už je tu s námi více než 150 let a rozšířilo se do celého světa.

Foto: Shutterstock

A co kakao?

Je známo, že Evropané se s kakaem a čokoládou setkali poprvé až po objevu Ameriky. Docela dlouho však trvalo, než jí Evropa přišla na chuť. Aztékové si dávali kakaové plody ve formě nápoje doplněné o řadu koření (třeba vanilku nebo chilli). Tato nezvyklá chuť Evropanům nejdříve nezaimponovala. Jenže kakaové plody byly extrémně drahou a luxusní komoditou, neboť se musely dovážet z Nového světa, a tak se staly něčím, čím se mohla evropská smetánka chlubit, a tak tu čokoláda postupně zapouštěla kořeny.

Masové obliby se dočkala v Evropě až na konci 19. století, kdy se ve Švýcarsku začala vyrábět mléčná čokoláda a vznikaly první pralinky a později klasická tabulková čokoláda.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dominik
Dominik
15 dní

me nic nezhoustlo, jen se to vic rozteklo, a to mam normalni slazene salko

Jana
Jana
2 let

Super 👍 vyzkouším.

Magda
Magda
2 let

Už jste to někdo vyzkoušel?

Míša
Míša
2 let
Reply to  Magda

Ano, včera a jsme nadšení 👍