Dva oblíbené vitamíny dramaticky zvyšují riziko vzniku rakoviny, upozornili vědci. Rozšířené jsou i v Česku

Nejrůznější doplňky stravy obsahující celou řadu vitaminů jsou dnes v kurzu. Málokdo přitom přesně ví, k čemu ten který vitamin slouží, protože jich je najednou takové množství, že se v tom člověk začíná ztrácet. A přesto, výrobci se nás snaží přesvědčit, že pro správné fungování našeho těla potřebujeme všechny.

Mají pomáhat, ale spíše škodí

Skuteční odborníci na výživu však radí k jisté obezřetnosti. Zdaleka ne u všech vitaminů a doplňků stravy, jež je obsahují, byl prokázán skutečný přínos pro zdraví. Asi nikdo by ale nečekal, že by tyto vitamíny mohly ve skutečnosti spíše škodit. Právě to však potvrdila nová studie, která se zaměřila na dva oblíbené vitaminové doplňky a dala je do souvislosti s rakovinou.

Vitamin B12 je v poslední době velmi oblíbený, protože se podílí na tvorbě důležitých červených krvinek. Nezbytný je také pro správnou funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Sám o sobě jistě prospěšný je, ale ukazuje se, že ve formě doplňků stravy, ve kterých se obvykle kombinuje s kyselinou listovou, už to taková hitparáda být nemusí.

V Norsku se výzkum zaměřil na pacienty, kteří se léčí se srdečními chorobami. Ukázalo se, že ti, kteří si přilepšují vitaminem B12 a kyselinou listovou, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny a úmrtí z řady dalších příčin, a to ve srovnání s pacienty, kteří tyto přípravky neberou.

Riziko vzniku rakoviny se v případě vitamínu B12 zvýšilo výrazně, a to o 21 %. Riziko úmrtí na tuto chorobu pak stouplo dokonce o 38 %. Úmrtnost se zvýšila i na všechny další choroby, a to v průměru o 18 %.

Foto: Shutterstock

Vitaminy přijímejte raději z potravin

Je přitom zajímavé, že u těchto pacientů docházelo ve významné míře k rozvoji jednoho typu rakoviny, a to plic. Šlo o celých 75 % případů ze všech 236 úmrtí mezi účastníky studie, kteří byli zařazeni jako konzumenti vitaminu B12.

Podobně znepokojivé informace se potvrdily u vitaminu B6, který ovlivňuje funkci nervového systému, imunitní reakci a syntézu hemoglobinu. Zde bylo riziko rozvoje rakoviny dokonce čtyřicetiprocentní.

Výzkum také potvrdil, že čím větší dávky těchto vitaminů lidé brali, tím byla pravděpodobnost onemocnění vážnou nemocí vyšší. Obzvlášť skutečně vysoké dávky, nikoliv v rámci vitaminového komplexu, vedly k tomu, že u vitaminu B12 došlo ke zvýšení rizika rakoviny o 98 %.

Lékaři proto doporučují nekonzumovat tyto vitaminy v podobě doplňků stravy, ale pouze ze stravy, kde se rovněž nacházejí v hojné formě, pokud zvolíte správné potraviny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments