Horší než cola. Vědci našli nejškodlivější nápoj, který přitom mnozí považují za zdravý

Každý tak nějak tuší, že slazené sycené nápoje, jako například cola, nejsou pro zdraví příliš prospěšné a naopak mu škodí, a tak by se neměly pít vůbec nebo alespoň s mírou. O poznání méně lidí ale ví, že obdobně, ne-li hůře na lidský organismus působí ovocné džusy. Ty totiž mnozí považují dokonce za zdravé.

Ovocné džusy škodí

Pokud ale vypijete každý den sklenku ovocného džusu, máte vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění než ti, kdo vypijí jiný slazený nápoj, například právě colu. Uvedl to výzkum publikovaný v časopise Journal of American Heart Association.

Zjistilo se, že lidé, kteří denně vypijí minimálně jeden ovocný džus, ohrožují zdraví svého srdce o celých 42 % více než ti, kdo si dají jiný slazený nápoj včetně coly. Studie přitom byla rozsáhlá a zkoumala 106 tisíc lidé od roku 1995. Cílem bylo zjistit, jaký mají různé nápoje vliv na lidský organismus. Výsledky však vědce doslova šokovaly.

Foto: Shutterstock

Rizika obrovsky stoupla

Lidé, kteří konzumovali denně alespoň jeden slazený nápoj bez rozlišení, museli ve 26 % případů podstoupit koronární angioplastiku, aby jim byly zprůchodněny cévy. Kromě toho měli v porovnání s těmi, kdo se slazeným nápojům, ať už cole nebo džusům, vyhýbali, významně vyšší riziko mozkové příhody. Na základě výzkumu se ukázalo, že lidé, kteří pili více slazených nápojů, byli většinou mladší, obézní, kouřili a konzumovali převážně nezdravé potraviny. Je tedy možné, že pití slazených nápojů bylo jen jednou částí jejich celkově nezdravého životního stylu, který se pak podepsal na výsledku.

Hlavním problémem u sladkých nápojů je pochopitelně cukr. Ten totiž zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, což může zvýraznit chuť k jídlu a způsobit obezitu. Jde také o hlavní rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. “Příliš mnoho cukru v krvi je spojeno s oxidačním stresema zánětem, nezdravým profilem cholesterolu a cukrovkou druhého typu. To jsou stavy, které vedou k rozvoji aterosklerózy, tedy zúžení cév, což je základem většina kardivaskulárních nemocí,” uvedla autorka studie Cheryl Anders.

Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of American Heart Association

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments