Jak uvařit dokonalé těstoviny. Je to snadné, přesto lidé opakují stále stejné chyby, kvůli kterým výsledek za moc nestojí

O těstovinách se traduje, že jde o jedno z nejjednodušších jídel. Jistě, nějakým způsobem ho zvládne každý. Aby ale bylo skutečně optimální, je třeba dodržovat postupy a nedělat zbytečné chyby.

Oblíbené těstoviny

Těstoviny jsou bohaté na sacharidy a zároveň uvolňují energii ze získané potraviny postupně. Proto jsou vhodnou potravinou i během dietního režimu. Jsou chutné a oblíbené. Jejich příprava je rychlá a snadná. Hodí se jako příloha k hlavním jídlům, pro úpravu na sladký způsob nebo do zeleninových salátů. Myslíte si, že je stačí jen hodit do vroucí vody? Chyba. Ukážeme vám, že při vaření těstovin je třeba dodržet několik důležitých zásad.

Správné vaření těstovin

  • Vždy vyberte kvalitní těstoviny, na omak by měla být těstovina drsná.
  • Připravte si velký hrnec s vodou a dostatek soli. Sůl vhoďte až do vroucí vody.
  • Při vaření těstovin nepoužívejte poklici.
  • Během vaření těstoviny promíchejte.
  • Po uvaření těstovin je nikdy neproplachujte studenou vodou.
  • Při vaření těstovin nepřilévejte do vody olej.
  • Nejlepším způsobem, jak zjistit, jestli jsou těstoviny dobře uvařené, je jejich ochutnání.
Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je testoviny-1.jpg.
Vodu, ve které se těstoviny vaří, nikdy nevylévejte. Můžete ji využít na skvělou omáčku. / Foto: Shutterstock

Nejčastější chyba při vaření těstovin

Jakmile jsou těstoviny uvařené, je třeba vyjmout je z vroucí vody, aby nedošlo k nežádoucímu převaření a změně konzistence. Vodu ale nevylévejte do dřezu. Těstoviny sceďte nad nádobou a odvar si nechejte. Obsahuje velké množství škrobu, který poslouží k zahuštění omáček nebo jiných pokrmů. Malou naběračku odvaru vraťte do hrnce a vložte zpět i těstoviny. Zůstanou déle teplé, budou mít lepší chuť a více škrobu zajistí přilnavost omáčky.

Proč al dente

Vařením těstovin způsobem al dente proslula především jižní část Itálie. Zpola syrové těstoviny se trávily mnohem déle, a proto zahnaly lépe pocit hladu. Severní Itálie vařila těstoviny více měkké, po uvaření je vkládali do horké omáčky a zavírali poklicí. Omáčka se krásně vsákla do těstovin a těstoviny tímto způsobem více změkly, avšak nebyly rozvařené.

Pravdou je, že jsme si v Čechách na těstoviny al dente příliš nezvykli.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments