Jaké ryby jíst a kterým se raději vyhýbat?

Jezte ryby, budete zdraví. To slýcháme velice často, nejčastěji z úst rodičů, kteří chtějí svému dítěti vnutit do hlavy myšlenku, že právě ryby jsou základem jejich pevného zdraví. V rybách se sice vyskytují látky, které chrání nejen srdce, ale také cévy, ovšem je taky nutné dodat, že ne všechny ryby jsou zdravé. Existují druhy, kterým bychom se měli raději vyhnout, jelikož mohou ublížit.

Všude se dočtete, jak jsou ryby zdravé, jak odborníci doporučují jíst rybí maso z toho důvodu, že je z nutričního hlediska pro člověka ideální. Ovšem málokde najdete seznam ryb, kterým se raději vyvarovat. A že jich, panečku, je! Podívejme se na seznam ryb, které jsou povoleny a které naopak není vhodné konzumovat.

Jaké ryby jíst, protože jsou zdravé?

K nejzdravějším rybám vůbec patří rozhodně losos. Losos není sice nejlevnější rybou, ale je velmi, velmi prospěšný. Pomáhá udržovat srdce zdravé. Je bohatý na takzvané omega-3 mastné kyseliny, které člověk potřebuje proto, aby jeho mozek dobře a správně fungoval. Omega-3 mastné kyseliny navíc pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a zabraňují vzniku zhoubných nádorů. Jak jsme však zmínili, nejedná se o nejlevnější rybu, přesto se doporučuje jíst jednou až dvakrát týdně.

Kvůli svému velkému obsahu zdravých tuků se doporučuje konzumovat tuňák, který je, mimo jiné, i zdrojem bílkovin. Pokud tedy bojujete s nadbytečnými kily, tuňák je ideální ryba do jídelníčku. I tuňák ochraňuje srdíčko před srdečními nemocemi.

Jaké ryby nejíst, protože mohou uškodit?

Dostáváme se nyní k rybám, které není dobré konzumovat. Vyhýbat bychom se měli například mečounovi nebo žralokovi, což jsou ryby, které jsou plné rtuti (z lidského těla se rtuť vylučuje dlouhé týdny a zatěžuje zbytečně organismus). Žralok či mečoun jsou tabu zejména pro těhotné ženy.

Pozor si musíme dát i na takzvaný mořský jazyk, což je druh platýsa. Mnozí lidé ho jedí s oblibou, ovšem tělu nic nedává. Najdou se v něm maximálně nějaké bílkoviny, ale jinak má velmi malou výživovou hodnotu.

Autor: Tereza Čierníková

Pro magazín AAzdraví píše od srpna roku 2018. Milovaná práce jí každý den umožňuje nahlížet na zajímavá témata a také se věnovat koníčkům v podobě plavání a čtení.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments