Kávová sedlina je ještě lepší než káva. Naučte se ji využít, třeba v sušenkách

Ekologické myšlenky momentálně vládnou světu, a tak přišla řada probrat i další využitelnost kávové sedliny, tedy takzvaného lógru. Jedná se totiž o jednu ze surovin, kterou doma běžně vyhazujeme, a přitom ji můžeme dál využívat – třeba při pečení, anebo jako velmi účinné hnojivo. Pojďme se na to blíže podívat v následujícím článku.

Miliony kilogramů kávového odpadu

Káva je jedním z požitků moderního člověka, který by si většina z nás jen nerada odpouštěla. Průměrně spotřebuje každý Čech dvě kila kávy ročně. Z toho jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že se jenom u nás musíme vypořádat s dvaceti miliony kilogramů kávové sedliny, která po našich kávičkách zbyde.

Poslední roky přinášejí celou řadu nápadů, co se s lógrem dá dělat. Zpracováváte kávovou sedlinu jako hnojivo? Anebo jste snad vyzkoušeli nějaký recept, do kterého se „lógr“ přidává?

Výživné hnojivo

Kávová sedlina je velkých zdrojem celé řady prospěšných látek, které mohou dále pomáhat na našich zahrádkách. Najdeme v ní třeba draslík nebo hořčík. Pokud tedy máte možnost kávový odpad kompostovat, určitě ho využijte a zbytečně nevyhazujte. Spolu s dalšími zbytky v kompostu totiž vytvoří dokonalé hnojivo, které budete moct dál využít. Navíc přináší tu výhodu, že vůně kávy odpuzuje řadu škůdců, tudíž bude váš kompost díky kávové sedlině i přirozeně chráněný.

Postupně se začínají objevovat firmy, které kávovou sedlinu zpracovávají ve velkém. Obvykle ji odebírají od velkých řetězců nebo restaurací.

Foto: Shutterstock

Domácí využití kávové sedliny

Hospodyňky a kuchařky jistě dobře vědí, že kávová sedlina se dá zužitkovat třeba při pečení dortů. Kávový dort získá svou typickou chuť právě tehdy, když do něj přidáme kávovou sedlinu. V loňském roce pak proběhla médii zpráva, že řetězec IKEA bude kávovou sedlinu vyprodukovanou v jeho obchodech zpracovávat do kávových sušenek – i tudy tedy vede cesta.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor
Viktor
2 let

Zapomněli jsme na muškátový oříšek a bílá žemle se namáčí do mléka.