Lékaři varovali před vitaminem A. Řekli, kdy se mění v nepřítele

V době, kdy se všude doporučuje konzumovat dostatek vitaminů, se může stát, že to s nimi někdo přežene. Bohužel nelze říct, že by to bylo bez následků. Jak jsou v přiměřených dávkách vitaminy prospěšné, tak v těch nadbytečných mohou tělu významně uškodit. Platí to přitom nejen o vitaminu D, ale také o vitaminu A.

Důležitý betakaroten

Nejpřirozenějším zdrojem vitaminu A pro lidské tělo je betakaroten. Jde o žluto oranžový pigment, který dodává zelenině a ovoci jejich sytou barvu. Vitamin A potom potřebujeme pro zdravou pokožku a sliznice, imunitní systém a správnou funkci očí a zraku.

Betakaroten a tedy i vitamin A jsou významnými zdroji antioxidantů, jež pomáhají správné funkci imunitního systému, chrání před volnými radikály a snižují riziko rakoviny a srdečních chorob. Některé studie naznačují, že lidé, kteří konzumují alespoň čtyři dávky ovoce nebo zeleniny bohatých na betakaroten, mají významně nižší riziko těchto onemocnění. Kromě toho potom tato látka příznivě působí na mozek a jeho funkce.

Betakaroten se nachází v potravinách, jako jsou meruňky, švestky, mrkev, cibule, brokolice, grapefruit, hrách či špenát. Přestože jsou jeho pozitivní účinky nezpochybnitelné, neměli byste zapomínat ani na to, že ve vyšších dávkách je vitamin A toxický. Této hranice je obvykle jen velmi obtížné dosáhnout konzumací stravy bohaté na betakaroten. Poměrně snadné to ale už je tehdy, kdy k tomu přidáte i nějaké ty doplňky stravy, aniž byste se zabývali jejich dávkováním.

Foto: Shutterstock

Zvýšená rizika při větších dávkách

Francouzská studie publikovaná v časopise Journal of the National Cancer Institute například zjistili, že kuřáci s vysokou hladinou betakarotenu mají významně vyšší pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic či jiným typem rakoviny.

Vitamin A může uškodit také tehdy, pokud užíváte některé léky, jako například statiny na snížení cholesterolu. V takovém případě dochází k poklesu jejich účinnosti, což může být nebezpečné.

Problém mohou mít také lidé, kteří ve velké míře konzumují alkohol, protože ten začne s betakarotenem interagovat, což může způsobit závažné onemocnění jater.

Foto: Shutterstock, zdroje: Medical News Today, Healthline

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments