Kde najít kotrč? Díky této zázračné houbě můžete vydělat jmění

Možná kolem něj chodíte a nevíte, co to na té zemi bílo-hnědého může být. Možná jste si všimli, že tuto vizuálně nápadnou chorošovitou houbu vídáte nejčastěji u borovic na zemi, na kořenu nebo přímo na stromě. Jedná se o kotrč kadeřavý a je kuchaři považován za krále mezi houbami. Z toho důvodu jsou některé výkupny hub schopny zaplatit za jeden kilogram více než tisíc korun. Kdy jej sbírat, a jak kotrč spolehlivě poznat? 

Kde a kdy takový kotrč najít?

Kotrč lze najít v jehličnatých lesích, přesně tam, kde rostou starší borovicové stromy. Jak jsme již zmínili, nejčastěji rostou na kořenech, nízko na stromě nebo na starém a již trouchnivějícím dřevě. Občas ho také můžete zahlédnout na pařezech. Takže poznávací znamení, které je pro vás nejdůležitější, je borovicový les. Rádi bychom ale upozornili na ostatní druhy kotrčů – štěrbákový a němcův. Jsou si velmi podobné, ale tyto dva poslední zmíněné jsou ohrožené, tudíž se nesmí sbírat. Dávejte si tedy raději pozor.  

Ovšem existuje několik málo znaků, podle kterých kotrč kadeřavý poznáte. Z dálky vás zaujme svou světlou barvou, a jakmile k němu přijdete blíže, bude vám připomínat květák. Někdo kotrč popisuje dokonce jako mozek či mořskou houbu. Vnitřní část houby je plná, masitá, vnější listy jsou kadeřavé a připomínají kadeřavý salát. Barva může být bílá, ale až světle hnědá. Hledat a sbírat tuto zdravou a krásnou houbu můžete od července do konce října. Mnoho lidí říká, že houbu našli ještě v listopadu za příznivého počasí.   

Foto: Shutterstock

Za kolik je mohu prodat?

Přivydělat nebo sníst? To už záleží pouze na vás, co v dané situaci preferujete. Existují výkupny čerstvých hub, které mohou odkoupit kotrč od 400 Kč do 2000 Kč. Každá výkupna má kritéria, která je třeba splnit. Pokud nechcete vyhledávat výkupny, vyzkoušejte se zeptat v restauracích, zda od vás kotrč neodkoupí. 

Obsahuje řadu prospěšných látek

A pokud jste se rozhodli, že si na kotrči pochutnáte, jistě děláte dobře, protože právě tato houba obsahuje řadu prospěšných látek. Dokonale působí na pleť, má antibakteriální účinky, zvyšuje imunitní systém, urychluje hojení ran a díky betaglukanu působí protirakovinotvorně. Kotrč je možné nasušit a rozemlít na prášek, nebo jej připravit k obědu. Mezi velmi oblíbené pochoutky patří dršťková polévka z kotrče.

Už jste někdy zahlédli tuto zvláštně vyhlížející houbu? Nebo ji běžně sbíráte?

Foto: Shutterstock, zdroj: Adventurepublications

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivanka Rejmanová
Ivanka Rejmanová
2 let

Další vlastnost kotrče je, že voní jako magi. My děláme z kotrče držkovku, přidáváme i jiné houby, je výborná.

Jitka Ferstova
Jitka Ferstova
2 let

Spíš než květák připomíná kotrč kadeřavý salát kolo roso nebo bianco. Jen má jinou barvu.

Jan
Jan
2 let

lepsi jsem jeste nejedl

Milan
Milan
2 let

V gulášové polívce to chutnalo jak chrupavky. Brrr. Jednou jsem našel i úplně překrásného a velkého, znalec hub ho celkem obdivoval. Dnes bych mu ho s radostí věnoval : ))

Pavel
Pavel
2 let

Smetanová máčka je nepřekonatelná 😀!

Carp
Carp
2 let

Najde se zřídka, ale stojí za to. Pokud se někdo bojí rakoviny (na základě lékařské diagnozy), dá se nasušit a užívat jako lék. Jinak doporučuji upravit na způsob držkové polévky.

Vladimír
Vladimír
2 let
  • Kalfa – a už jste to někdy ochutnal ? Dostal jsem ho umletý a usušený, přidává se v malém množství do polévek (kam se hrabe magi ), nebo do omáček , má suprovou chuť, řekl bych, že je velká škoda z něj dělat dršťkovou ( i když jí miluji) -zkuste to
honza54
honza54
2 let

ono jich je v lese tolik. najdu s bídou jeden malý za rok

Houbožrout
Houbožrout
2 let

Předloni hodně rostly, našel jsem jich nejméně deset. Kladem je, že krásně voní, zaplní půl košíku a taky nemá červy. Záporem je, že bývá strašně špinavá a čištění je zdlouhavé, klidně i půl hodiny nebo déle jediná houba. Navíc, podle mě se chutí hřibu nevyrovná … ale to je subjektivní názor 🙂

Kalfa
Kalfa
2 let

Usušit a umlít kotrč by mělo být považováno za zločin proti kulinářství. V podstatě neexistuje chutnější varianta “dršťkovky” než z kotrče, ta trumfne i originál.

Jiří
Jiří
2 let
Reply to  Kalfa

Souhlasím 🙂 Mám pár místeček kde roste poměrně často,vloni sem jich pár kg našel , něco rozdal a zbytek navařil dršťkovou , mám ji ještě něco málo v mrazáku 🙂

Pavel Pavel
Pavel Pavel
2 let
Reply to  Kalfa

Originál dršťkovku u mě netroufne, ale dělám jí taky z kotrče a výborný.