Nepříjemný zápach z úst lze vyřešit přírodní cestou. Navíc podpoříte své zažívání

Zápach z úst je nepříjemný pro nás i naše okolí. Poradíme vám, co ho má na svědomí a jak se ho zbavit snadno dostupnými prostředky.  

Na vzniku zápachu z úst se podílejí bakterie, které nám v ústech rostou bez přístupu kyslíku. Máme je běžně v ústech a pomáhají nám štěpit různé složky potravy, zejména bílkoviny. Množící se bakterie přirozeně ničí naše sliny. Méně se nám jich však tvoří během spánku nebo v případě, že nemáme správné zažívání.

Jak se zbavit zápachu z úst přírodními prostředky

K překrytí zápachu z úst se používají různé přírodní prostředky. Nejčastěji se doporučuje žvýkání semen anýzu, koriandru, kopru, celeru, kmínu nebo hřebíčku. Podobně funguje žvýkání listů máty, bazalky, šalvěje a petržele nebo skořicové kůry. Pokud žvýkáte více bylin, nepolykejte je, abyste si nepodráždili žaludek.

Z bylin si můžete pro výplach úst připravit jejich odvar. S mikroby v ústech pomůže i zelený čaj obsahující antibakteriální složky. Můžete si také častěji proplachovat ústa čistou vodou a pak ji vyplivnout. Velmi účinná je i hřebíčková tinktura, která kromě odstranění zápachu v ústech pomáhá od bolesti zubů a hojí záněty dásní.

Pečlivá ústní hygiena

Zápach z úst mohou způsobit i potraviny obsahující vyšší množství síry, jako je syrový česnek nebo cibule. Pamatujte na pravidelné čištění zubů, používání mezizubních kartáčků, ústní vody a škrabky jazyka. Chronický zápach z úst neboli halitózu může způsobit i nedostatečně funkční trávicí ústrojí. Na zhoršení kvality dechu mohou mít i různé detoxikační diety, půsty a hladovky.

Příjemný dech vám zajistí řada bylinek. / Foto: Shutterstock

Bylinky na podporu trávení

  • Karob – harmonizuje trávení a drží pod kontrolou žaludeční šťávy
  • Saturejka – podpoří trávení tučných pokrmů
  • Tymián – pomáhá při pocitu při plnosti a plynatosti
  • Chilli – podporuje činnost metabolismu
  • Zeměžluč – podporuje tvorbu slin

Probiotika, prebiotika a synbiotika

Probiotikum je živá část potravy, nejčastěji přátelské bakterie a někdy i kvasinky. Prebiotikum tvoří nestravitelná složka potravy v podobě vlákniny. Synbiotikum je pak jejich kombinace, díky čemuž dochází k nejlepším účinkům a úpravě trávení. Zařaďte kysané mléčné výrobky, jako je bílý jogurt, podmáslí, kefírové a acidofilní mléko či zrající sýry, kvašenou zeleninu a fermentované potraviny, kombuchu, kváskové celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu.

Foto: Shutterstock, zdroj: NHS

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments