Ohříváte v mikrovlnce? Víte o rizicích?

Na mikrovlnou troubu jsme si rychle zvykli a pustili ji do svých domovů. Je její používání bezpečné? Každý rok se objeví celá řada zpráv a studií, které dokazují škodlivý vliv mikrovlnné trouby a o několik týdnů se objeví nová zpráva, která zpochybňuje výsledky původní studie a dokládá bezpečné používání mikrovlnné trouby. Co tvrdí odpůrci?

Co tvrdí odpůrci ohřevu v mikrovlnných troubách

Mikrovlnná trouba jako zdroj elektromagnetické energie, což je forma neionizujícího záření, rozkmitá molekuly vody uvnitř potravin. Tření molekul má za následek rychlý růst teploty. Údajně tento způsob ohřevu denaturuje esenciální proteiny v jídle. Jídlo se stává hůře stravitelné a naše tělo jej neumí správně využít. Je možné, že jídlo upravené v mikrovlnné troubě ztrácí vitální energii a ubývá mu živin. Konzumace jídla upraveného v mikrovlnné troubě vede ke ztrátě hemoglobinu a lymfocytů.

Názory zastánců ohřevu v mikrovlnných troubách

Elektromagnetické záření nemá škodlivý vliv, jelikož má velmi malou energii na změnu molekul. K ohřevu jídla využívá mikrovlnka jen jiný princip, než tradiční způsoby ohřívání. Mikrovlnnou troubu není možné přirovnávat k rentgenovému nebo radiačnímu záření.

Ať už se postavíte na jednu nebo na druhou názorovou stranu, rizika používání mikrovlnné trouby existují.

  • Rychlé ohřívání nevhodných plastových podložek znamená uvolnění nebezpečných látek. Používejte jen nádobí do mikrovlnné trouby.
  • Stejně jako grilování nebo smažení, mikrovlnný ohřev vytváří z bílkovin některé nežádoucí látky.
  • Hrozí únik mikrovlnného záření přes dvířka. Proto používejte jen přístroje, které jsou v perfektním technickém stavu. Funkční přístroj s poškozenými dvířky nikdy nezapínejte.

A jak ohříváte jídlo ve vaší domácnosti?

Máte obavu o vaše zdraví v případě použití mikrovlnné trouby?

Chutná vám jídlo připravené v mikrovlnné troubě stejně dobře, jako jídlo přichystané některým z tradičních způsobů?

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Iva Vendolská

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

18
Komentujte

avatar
5 Komentářová vlákna
13 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
17 Autoři komentářů
JiříMartinPavelFactoryJozef Koval Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Anka
Host
Anka

Mikrovlnka je dobrá akorát tak na nahřívání obkladů, ničení bakterií apod.
Vařit v ní …? Fuj

Vladimír
Host
Vladimír

Mikrovlnku používám téměř denně více jak 20 let a zatím jsem v pohodě. Prostě neumím vařit a ohřívám hotová jídla a kdysi to byly hlavně pizzy. Poslední dobou ohřívám jídla na 350W což trvá déle (cca 2 x 3 min.) , ale myslím si, že se plast nezahřeje na tak vysokou teplotu jako při 650 – 750 W, ale jídlo se prohřeje postupně a pomaleji.

Ficus
Host
Ficus

Peču v tom křidýlka na plechovým talíři na 90W MW, odspodu to peče, a zvrchu 1500w gril. Lepší křídla jsem ještě neměl. Crisp je super záležitost. Ale nacpat tam kilo masa a pustit to na 1000W, asi nebude to pravý k jídlu… Všechno má svý. Mikrovlnka za 800kč je prostě k ničemu. Naopak stroj, co umí crisp a vaření v páře, je v kuchyni dobrá investice.

Peter Pan
Host
Peter Pan

Co je to za jednotku 90WMW?

Martin
Host
Martin

To bude 90 Wattů MicroWawe

kasin
Host
kasin

Mikrovlnku jsme již před více než pěti lety vyhodili. Je prokázáno, že jakékoliv jídlo ohřívané v mikrovlnce ztrácí během několika vteřin veškerou životadárnou (tzv. vitální) energii, tzn. že toto jídlo vám (vašemu tělu) nic nedodá, naprosto nic (mimo kalorii = joulů, a těch má civilizované lidstvo nadbytek) a tedy může vám jen uškodit.

Olga
Host
Olga

Z masa, ohřátého v mikrovlnce se stává nepoživatelný žvanec. Není nad ohřívání hotových jídel v troubě.

Tomis
Host
Tomis

Maso musíte ohrivat na menší výkon a mit to zakryty deklem kterej se k mikrovlnkam dodává, aby se nevysusilo. Je logicky, ze kdyz ho date na talir jen tak, vrazite do mikrovlnky a tu pustite naplno, ze je to pak nepozivatelny. Jako ženská by jste to měla vědět.

Vítek
Host
Vítek

No a zdroj vašich tvrzení ? “Je prokázáno…” Co to je, že jídlo ztratí “životadárnou” energii a nedodá naprosto nic, než jen kalorie? Snůška neověřených nesmyslů. Nebo uveďte nějaké důvěryhodné studie, např. z Katedry potravin VŠCHT Praha, těm bych věřil. Potraviny jsou složeny z proteinů, tuků, sacharidů, minerálů, vitamínů, stopových prvků – kde máte tu vaši “vitální” energii ? Neztratila se náhodou třeba už při přípravě surovin (utržení rostlinky, či zabití zvířátka) ? Takže ohřev v mikrovlnce je pak irelevantní ? Jediné co je na ohřevu v mikrovlnce mínusem, je to, že jídlo (ve kterém je jen malé množství vody)… Číst vice »

Jiří
Host
Jiří

Hluboce smekám před “moudrýma” lidma, kteří zastávají filozofii: “Nic o tom nevím, tak je to blbost”. Přece “v televizi říkali…” 🙂
Hezký den. 🙂

Jozef Koval
Host

Plne suhlasím. To hore: je prokázáno a životodárnou energii … uplné blbosti, ktorým može veit len človek, ktorý nemá absolutne žiadne vedomosti z chemie, matematiky, fyziky atd … a je tak na urovni šiestaka ZŠ. Jozef Koval

Kirko
Host
Kirko

Souhlasím v plném rozsahu.

Tomis
Host
Tomis

A ja furt myslel, že právě ty kalorie jsou ta energie, kterou tělo potřebuje. Pokud to tak neni, tak nevim, z čeho moje tělo funguje.

osirise
Host
osirise

Fakt jsem se pobavil. Ale mikrovlnnou troubu používám k ohřevu téměř všeho, jen se vyhýbám pečivu jakým je např. rohlík nebo chleba to ani nemrazím. 😀

Jiří
Host
Jiří

Proč pečivo ne? Včerejši rohlík, nebo měsíc zmrzlý chleba je za pár vteřin zase jako nový.

Doporučujeme

loading...