Ovoce a zelenina, které neloupejte. Odstraněním slupky byste se připravili o to nejlepší

Loading...

Některé druhy ovoce a zeleniny jsme zvyklí automaticky loupat. Mnohdy tak činíme naprosto bez rozmýšlení. Odborníci ale upozorňuji na to, že jsou jisté druhy ovoce a zeleniny, které bychom ve svém vlastním zájmu loupat neměli.

Loupat nebo neloupat?

Možná vám teď vrtá hlavou otázka, proč vás nabádáme k tomu, abyste ovoce či zeleninu vůbec neloupali. Vždyť zbavovat například takové brambory slupek je pro nás naprostou samozřejmostí.

Měli byste vědět, že slupky určitých plodů v sobě obsahují to nejlepší, co z daného ovoce či zeleniny můžete získat. Pokud je zbavíte slupky, vědomě se tak připravíte o důležité nutriční prvky.

Škrabku pryč

Jaké ovoce a zeleninu byste od této chvíli již neměli loupat, pokud se nechcete připravit o důležité látky, které v sobě svrchní obaly obsahují?

Jablka

Zatímco někdo se do jablka s chutí zakousne i s jeho slupkou, pro jiného je naprostá samozřejmost, že jablko ze slupky nejdříve svlékne. Pakliže i vy v případě, kdy dostanete chuť na jablko, automaticky sáhnete po škrabce, od teď už to nedělejte.

Jablko v sobě obsahuje více jak 30 minerálních látek, mezi kterými najdete například železo, fosfor nebo hořčík, přičemž podstatnou dávku těchto látek obsahuje právě slupka.

Brambory

Jste toho názoru, že loupání brambor je noční můra? Pro většinu lidi jsou brambory naprosto obyčejnou potravinou, o které si myslí, že jsou sice variabilní přílohou, ale jinak nám nemají co nabídnout.

Pravda je přitom taková, že brambory v sobě obsahují velké množství vlákniny, železa, hořčíku, zinku a fosforu, zároveň v nich najdete i vitamín C, A nebo K. Při vaření je proto neloupete, ale vařte je společně se slupkou, ať se nepřipravíte o cenné živiny.

Mrkev

O mrkvi se často říká, že je dobrá na oči. Mimo jiné má ale pozitivní vliv i na leukemické buňky, které pomáhá zničit, zároveň posiluje paměť a eliminuje nahromaděné toxiny nacházející se v našem organismu.

Někteří odborníci jsou toho názoru, že slupka mrkve v sobě obsahuje fotochemikálie, jež mají schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny i kardiovaskulárních chorob.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na