Plevel, který likviduje rakovinotvorné buňky. Tuto rostlinu používali lidé už v 10. století, využijte její blahodárné účinky i dnes

Pampelišku můžete na tuzemských loukách najít od dubna do října. K léčebným účelům lze využít kořen, listy i květy této rostliny, kterou jedni považují za zázrak, druzí zase za nepříjemný plevel.

O příznivých účincích pampelišky se však vědělo už v 10. století. Pampeliška posiluje funkce jater a žlučníku, pomáhá při zánětech a kamenech v ledvinách a močovém měchýři. Stimuluje také látkovou výměnu, zlepšuje chuť k jídlu. Využít ji můžete také při žaludečních a střevních obtížích. Pampeliška však má blahodárný efekt i při cukrovce, artróze a kožních nemocech.

Kořen na rakovinu

Nejúčinnější část pampelišky je její kořen. Ten pomáhá při trávicích problémech, zánětech jater či komplikacích se slezinou, žlučníkem, žlučníkových kamenech či anémii. “Vědecké studie dokonce popisují účinek extraktu z kořene pampelišky na některé druhy rakovinotvorných buněk. Po podání tohoto extraktu došlo k jejich zániku,” uvádí na svém facebookovém profilu Regionální úřad veřejného zdravotnictví Bratislava (RÚZV).

Foto: Shuttestock

Listy pampelišky

V listech pampelišky jsou bohatě zastoupené vitamíny C, A, D, B a K. Nechybí tu ani kyselina křemičitá a karotenoidy, stejně jako množství minerálních látek, v čele s draslíkem, sodíkem, hliníkem mědí, vápníkem, křemíkem, sírou a fosforem.

Díky vysokému obsahu železa pomáhá při léčbě anémie a také únavě. Přítomnost zeaxanthinu a luteinu zase udržuje v dobré kondici zrak,” upřesnil RÚZV. Z listů si můžete připravit rovněž čaj, případně je využít přímo do polévek nebo salátů.

Květy pampelišky

Z květů pampelišky se nejčastěji vyrábí med, sirup nebo čaj. Květy této rostliny však nejsou vhodné k sušení. “Pomáhají při léčbě onemocnění dýchacích cest a podporují vykašlávání. Můžeme je ale použít nejen k léčbě, ale i prevenci,” upozorňuje bratislavský RÚZV.

Foto: Shutterstock, zdroj: RÚZV, NCBI, Wordlteanews.com

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments