Potraviny, které můžete konzumovat, i když jim projde trvanlivost. Osvojte si základní tipy, jak na to

Dnešní doba se vyznačuje mimo jiné tím, že lidstvo produkuje mnohem více potravin, než vůbec zvládne spotřebovat. Tato nadprodukce pramení z toho, že lidé nakupují do zásoby zbytečně mnoho zboží, které potom musí vyhazovat, protože si přečtou, že mu již vypršela minimální trvanlivost nebo datum spotřeby.

Tento problém má celou řadu příčin, přičemž v dnešním článku tu nejzásadnější nevyřešíme. Řekněme si ale rovnou, že výrobci jsou v datu trvanlivosti raději opatrní a potraviny obvykle vydrží výrazně déle. Byla by proto škoda je vyhazovat do koše, když je můžete ještě spotřebovat, aniž byste se museli čehokoliv obávat.

Mléko

Pasterované mléko vám vydrží o polovinu času déle, pokud jej budete skladovat na místě, kde je nižší teplota. Mnoho lidí skladuje mléko ve dveřích lednice, ale tím, jak se stále otevírá a zavírá, se zde mění teplota. Uložte jej raději do zadní části lednice. Pokud již mléko nelze použít k pití, ještě z něj můžete udělat palačinky.

Vejce

Podle zprávy potravinového vědce Dana Gunderse vám vejce vydrží tři až pět týdnů. Důležité však je skladovat je na místě s teplotou nižší než 5°C , čímž se zabrání potenciálnímu růstu bakterie salmonely.

Nevařené těstoviny

Suché zboží, jako jsou nevařené těstoviny, vydrží velmi dlouho, jelikož je v obalu uzavřeno hermeticky. Můžete jej sníst prakticky kdykoli.

Sladké potraviny

Potraviny s vysokým množstvím cukru. med či marmelády, jsou bezpečné ke konzumaci.

Bramborové lupínky

Jelikož obsahují množství soli, také dlouho vydrží a jsou bezpečné.

Sušenky

Stejně jako bramborové lupínky i sušenky jsou vysoce zpracovány, proto mohou být konzumovány dlouho poté, co jejich datum spotřeby vyprší.

Chléb

Pokud ho dáte do mrazáku, vydrží vám i roky. Ujistěte se však, zda není na nějakém místě plesnivý. Život chlebu prodloužíte i ukládáním do lednice.

Foto: Shutterstock

Čokoláda

Mnohými milovaná sladkost vydrží velmi dlouho. Problémem však může být bílý povlak, který se začne tvořit na čokoládě tehdy, je-li dlouho na vzduchu. Tehdy taje tuk a stoupá na povrch čokolády. Zdravotně závadné to není, ale na chuti se to podepíše.

Konzervy

Trvanlivost konzervovaných výrobků prodloužíte tak, že je uložíte na chladném a tmavém místě. Platí, že tyto potraviny vydrží ze všech nejdéle. Ne nadarmo si z konzerv dělají mnozí zásoby na špatné časy.

Balený salát

Je rozdíl mezi plesnivou a povadlou zeleninou. Salát, který svou svěžest ztrácí velmi rychle, ale zároveň mu nic není, totiž jednoduše oživíte v ledové vodě.

Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments