Překyselení žaludku je tichý zabiják, o kterém se téměř nemluví

Loading...

Těžký pocit na hrudi, zažívací obtíže, pálení žáhy či dlouhodobé zdravotní problémy mohou být výsledkem špatného stravování. Jídelníček by měl obsahovat nejen vyvážený počet bílkovin, sacharidů a tuků, ale také je třeba dohlížet na rovnováhu mezi příjmem kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.

Vyvarujte se nejkyselejších dobrot

Název sice může znít jasně, ale nenechte se zmást. Kyselinotvorné potraviny totiž obvykle nenesou kyselou či hořkou chuť. Nejčastěji jsou slazeny pomocí rafinovaného cukru a má je v oblibě skoro každý z nás. Denní příjem přeslazených limonád, dortů, bílého pečiva a masadokáže ve vašem těle vytvořit skutečně kyselé prostředí. O něco méně pak působí při tvorbě kyselin například přílohy jako rýže nebo brambory.

Na přední příčce se také drží různé emoce, známé jako je stres, hněv či strach. Výsledkem příjmu častých kyselinotvorných potravin pak může být osteoporóza, neplodnost, alergie, ekzémy, cukrovka a další nepříjemnosti.

Citrón nebo mořské řasy se přimluví za vaše zdraví

Ačkoli je citrón kyselý, v těle vytváří prostředí zásadité a bojuje tak proti kyselinotvorným potravinám. Stejným způsobem pomůže mladý ječmen, bylinky, chřest nebo například mango. Nic nezkazíte ovocem a zeleninou ze zahrádky a třešničkou na dortu už je jen meditace a pravidelný relax.

Překyselení postupuje pomalu a jistě, a proto je třeba se mu bránit

Při dlouhodobé stravě s převažujícími kyselinami začne organismus odebírat vápník z kostí, což je jen začátek problematických stavů. Později tento minerál začne chybět i v dalších místech a nastupují nepříjemné obtíže ve formě alergií nebo například akné.

Pokud se vám nedaří i po úpravě stravy nastolit rovnováhu, zaměřte se i na svůj běžný den. Zahrňte do něj více delších procházekhluboké dýchání a bylinkové čaje.

Foto: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

17
Komentujte

avatar
5 Komentářová vlákna
12 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
12 Autoři komentářů
jana D.Markéta HorynováHubertFortestJarmila Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Hubert
Host
Hubert

Jedna rada, která tam schází a je za všeho nejpodstatnější – zaměřte se na sůl a hlavně sodík v ní obsažený, který se nachází i v běžném prdopeči a obyčejné jedlé sodě(NaHCO3). To je největší okyselovač vnitřního prostředí. Mluvím z vlastní zkušenosti. Pro pokrytí denní dávky soli stačí jeden krajíc chleba, kolik je v něm soli. Zkuste ji omezit na minimum a uvidíte, že se vám uleví.

Fortest
Host
Fortest

Doporučuji zdravou životosprávu ve zdravém prostředí a nenavštěvovat všespasitelné felčary, kteří si mnohdy neví rady sami se sebou. Na snídani vodu se dvěma citróny, banán, výluh z bylin, třeba kotvičníku, pak v průběhu dne ovoce a zeleninu podle chuti. Až si tělo řekne o bílkovinu, dáme třeba sardinky s vajíčkem na tvrdo a cibulí a hlavně se pořádně hýbat. Denně cvičit . Felčara nechtějte! Správně už tady bylo řečeno, že základem je nekyselit organismus všelikým svinstvem. Jedinou zdravotní pomůckou má být pouze lakmusový papírek na test kyselosti. Kdo žije zdravě, ten ho ani nepotřebuje!

Věrka
Host
Věrka

Ano, to velmi důležité je až v závěru: Bez dostatku kyslíku zásadotvorné potraviny samy o sobě nepomůžou. Je třeba denně být co nejvíc na čerstvém vzduchu při činnostech, kdy se člověk hodně zadýchá – práce, rychlejší chůze. Také se zbytečně nerozčilovat ani nestresovat. ZBYTEČNĚ. Naopak- právem a přiměřeně se rozčílit je rozhodě “zdravější” než se ovládat za každou cenu. Není také neznámo, že i ta neustále reklamami nám vsugerovávaná rakovina vzniká v dlouhodobě překyseleném těle častěji.Ono by těch rad na zdraví byly tisíce (kolik lidí si na tom založilo byznys…!), ale ono stačí ve skutečnosti dodržovat to základní minimum +… Číst vice »

jenicek54
Host
jenicek54

politici říkají, že máme kvalitní potraviny tak to bude něčím jiným asi vyšším tlakem nad Biskaiským zálivem

kamil
Host
kamil

Také s tímto problémem bojuji a hledám správné potraviny které snižují kyselé prostředí v těle.
Spíše jde o skladbu a správnou kombinaci potravin které lze dát dohromady a vytvořit tak jídlo poživatelné až skoro dobré.nemyslím tím nějaké složité minutky,ale jednoduché recepty a menu.

Fredie
Host

Stačí zajít k lékaři a nebo si zaplatit přípravek na překyselení a problém bude po týdnu pryč !! Rok jsem trpěl a teď je to pryč, můžu přímo sežrat, co chci! Pozor!! Nemyslím tím ty srajdy na bázi sody, ale opravdu lék na zablokovaní nějakých enzymů v žaludku. 14 denní dávka na zkoušku v lékárně bez předpisů stojí 300 Kč, přes doktora je měsíční kůra zdarma. (Helicid, Omeprazol…)

judita lišková
Host
judita lišková

Helicid sám o sobě obsahuje omeprazol…nesnižuje enzymy, ale množství kyseliny v žaludku. Výborný je Ranisan, ale lépe si ho nechat předepsat, volně prodejný je slabý a účinkuje jen u hodně mírných obtíží. Jinak pokud vám zmizelo překyselení během týdne..jedná se o krátkodobé překyselení, problémem je…což článek bohužel nezmiňuje…refluxní choroba jícnu. Je to horší problém a s běžným překyselením se zaměňuje. Rovněž příčiny, po nichž dochází k překyselení, jsou u každého jiné a i přípravky, ať léky, či strava, taky. Sama si tyto potíže dlouhodobě zakouším, to, co mi předepsal gastroenterolog…Motilium, Controloc…mi nezabraly vůbec. Na pálení žáhy trpím výjimečně, mám tlaky… Číst vice »

Jarmila
Host
Jarmila

Děkuji za Váš příspěvek, mám úplně stejné zkušenosti s léčbou. Jediné s čím nemám zkušenost je Ranisan, hned zkusím a třeba mne ten pán tam nahoře bude mít trošku rád a konečně mi nějaký lék pomůže….

Jarmila
Host
Jarmila

Zkusila jsem opakovaně oba léky, nepomohly. Bude to chtít něco účinnějšího na předpis, bohužel……. Horší je to, co jsem se dověděla u lékaře: tyto problémy trvalejšího charakteru mohou způsobovat i nekvalitní výplně zubů (amalgám apod….) To pak žádné léky nejsou dost dobré.

Markéta Horynová
Host
Markéta Horynová

Přesně vyjádřeno – a pravdivě. Dělám to již mnoho let a cítím se zdravá. Bez Omeprazolu či Helicidu je mi po dvou dnech absence zas nedobře….Nic proti radám o zdravé životosprávě! Ale žel,toto je skutečně 100% účinné.

jana D.
Host
jana D.

nedohledala jsem co vlastně je stopro účinné bez léků

Miluše Ruprichová
Host

Na překyselení žaludku je výborné pivo, lze i nealko. Toto mi poradila paní docentka na hematoonkologii, kde jsem byla léčena agresivními chemoterapiemi, které způsobují překyselení celého organismu. Na týdenní pobyt v nemocnici jsem si vozila 2 nealko piva

Fredie
Host

Jenže to je překyselení z důvodu třeba nějakých léků… Tady jde spíše o překyselení po každém jídle, které po čase zanítí záklopku a celý jícen. Tohle se musí opravdu léčit a všechny pokusy, jako je mléko, bazalka, soda a jiné jsou jen pomoc na nějakou tu hodinku a pak je to ještě horší. Mě to přešlo v neskutečné bolesti. Jsem rád, že nemám žaludeční vředy, protože, tak to většinou končí.

lecramek
Host
lecramek

mícháte jablka s hruškami , překyselení žaludku se řeší lokem něčeho kyselého tj. zásadotvorného nikoliv kyselinotvorného , dlouhodobé potíže se léči taktéž dlouhodobě a gastroenterologem nikoli radami amaterských šamanů z horní dolní.

lecramek
Host
lecramek

žaludek a organismus je jedno a to samo snad u šintoistů a myslím že na překyselení žaludku a acidaci organismu jak ořešení obojího vám pivo nenalijou ani lékaři v japonsku

lecramek
Host
lecramek

máte acidaci organismu ? kdo vám to potvrdil a pustil domů? to je život ohrožující stav ! zřejmě máte problém s karmou , jste asi vystavený působení oxidu uhličitého , větrejte , s kyselým nebo zásaditým jídlem si poradí travicí trakt bez rad šamanů z dolní horní co si otevřeli obchod s bio racio zdravo potravinamy

lecramek
Host
lecramek

pardon oxidu uhelnatého .školácka chybička