Přílišnou konzumaci cukru dá tělo najevo několika příznaky. Rozpoznejte je a zasáhněte, dokud je čas

Kromě virové ovládá západní svět ještě jedna epidemie, o které se sice moc nemluví, ale ve výsledku má na svědomí mnohem větší škody. Jde o epidemii konzumace cukru. Za posledních pár desítek let se extrémně navýšilo množství cukru, které lidé každý den konzumují. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je to právě cukr, který hlavní příčinou cukrovky 2. typu a mnoha chronických chorob oběhového systému. Podle odborníků by z přidaných cukrů mělo pocházet pouhých pět procent zkonzumovaných kalorií denně. U řady lidí se to ale blíží 50 %.

Cukr je zákeřný zejména v tom, že ho obsahují i jídla a nápoje, kde byste ho nečekali nebo alespoň ne v takovém množství. Jeho zrádnost spočívá i v tom, že důsledky jeho nadbytečné konzumace nemusí být dlouho patrné. Když se pak ozvou, může být už docela pozdě. Tělo však přeci jen vysílá signály, z nichž lze vyčíst, že si cukru dopřáváte větší měrou, než by bylo záhodno.

Tvoří se vám vyrážky

Vyšší příjem cukru poměrně jednoznačně způsobí, že vaše pokožka začne brzy trpět pod náporem nejrůznějších vyrážek. Ve zvýšené míře se objevuje také akné. Mnozí lidé jsou překvapeni, jak skvělý vliv má na jejich pokožku vysazení cukru.

Trápí vás únava

Cukr organismus obecně oslabuje a funguje na něj jako jed. Tělo se tak musí bránit, což ho vysiluje a je proto unavené. Je to určitý paradox, protože právě v cukru je nejvíce energie. Pokud to s ním ale přeženete a budete si ho dopřávat v průběhu celého dne, nikoliv jen před či po fyzické aktivitě, může vás potkat silná únava, ale také bušení srdce nebo tlak v hlavě.

Kazí se vám zuby

Bakterie, které se nacházejí na povrchu zubů, rozkládají cukr z potravy, již konzumujete. Pak produkují kyseliny, které spolu se slinami rozleptávají zuby a vytvářejí povlak. Kdo je neodstraní, poškodí si zubní sklovinu. Pakliže konzumujete velké množství cukru, je nutné si zuby čistit alespoň dvakrát denně.

Cukr zuby doslova rozleptává, obzvlášť pokud si je po jeho konzumaci náležitě nečistíte. / Foto: Shutterstock

Máte vysoký krevní tlak

Za normální krevní tlak se považuje 120/80 nebo lehce nižší. Strava s vysokým obsahem cukru však tlak významně zvyšuje. Cukry mají na hypertenzi větší vliv než třeba sodík v potravě. Fruktóza pak zvyšuje kardiovaskulární rizika vyvoláním metabolické reakce.

Potká vás vysoký cholesterol

Větší než vhodná konzumace cukru se projeví snížením takzvaného dobrého cholesterolu (HDL) a naopak zvýšením toho špatného (LDL). Pokud vaše výsledky cholesterolu hlásí nadlimitní hodnoty, je nejlepší cestou k nápravě omezení cukru v potravě. Vyhněte se také tučným jídlům, polotovarům a průmyslově zpracovávaným potravinám.

Trpíte depresí

Řada studií už prokázala, že příliš mnoho cukru v těle přispívá k zánětlivým procesům a je také spouštěčem deprese. Pokud pociťujete výkyvy nálad, zamyslete se, zda nejíte příliš mnoho cukru.

Často složitě hledané příčiny deprese jsou mnohdy velmi jednoduché. Cukr rozjede v těle procesy, které mohou způsobit psychotické stavy. / Foto: Shutterstock

Máte neustále hlad

Pokud jíte, ale nedostává se vám pocitu plnosti, je problém ve skladbě stravy. Ta zřejmě obsahuje mnoho cukru, ale málo bílkovin, vlákniny a dalších důležitých složek. Cukr je zrádný také v tom, že nespustí v těle mechanismy, které řeknou mozku, že už má dost a nepotřebuje už jíst. Naopak vysoký příjem cukru vede k další poptávce a tvoří tak začarovaný kruh.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments