Radikální pravice vyzvala k bojkotu Toblerone. Vadí jí, že jde o halál potravinu

Oblíbená čokoláda Toblerone se stala nechtěným objektem zájmu radikální pravice v Evropě. Stalo se tak poté, co se ukázalo, že se čokoláda pyšní “halál” certifikací. To znamená, že ji bez okolků mohou konzumovat i lidé muslimského vyznání. Receptura čokolády se přitom nijak nezměnila, což znamená, že byla halál odjakživa.

Ovšem onen certifikát působí na radikální pravici jako červený hadr na býka. Téma vytáhl na světlo světa profesor Jörg Meuthen, jeden z předních představitelů německé politické strany Alternative für Deutschland (Alternativa pro Německo). Podle něj to nesvědčí o ničem jiném než postupné islamizaci Evropy.

Islamizace se zcela jistě neodehrává, v Německu ani v Evropě,” uvedl ve svém prohlášení Meuthen. “Je tedy jistě zcela náhodné, že oblíbená čokoláda má nyní halal certifikaci,” dodal sarkasticky.

Jeho příspěvek na sociálních sítích doslova obletěl svět a chopily se ho zástupci radikální pravice po celé Evropě. Ti pak navázali s hashtagem #BoycottToblerone, který vyzývá k bojkotu švýcarské čokolády, která má tvar hory Matterhorn.

Společnost Mondeléz, která čokoládu vyrábí, uvedla, že halál certifikát byl získán před osmi měsíci. Její ambicí bylo pouze to, aby si tuto čokoládu, která se prodává po celém světě, mohli bez výčitek vychutnat všichni.

Halál je termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku. V judaismu se v obdobném smyslu používá termín košer.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
32 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments