Silná imunita na počkání. 5 potravin, které rozjedou obranu těla na maximum

V současné době se o imunitním systému hodně mluví a mnozí dochází k závěru, že jsme starost o obranyschopnost vlastního těla významně podcenili. V důsledku toho jsme náchylnější vůči různým nákazám a nemocem. Nastává tedy čas na to s tím konečně něco udělat a imunitní systém opět posílit.

V imunitě rozhoduje vitamín C a zinek

Lékaři upozorňují na skutečnost, že základem dobrého fungování imunity by měla být pravidelná konzumace široké škály vitamínů a dalších prospěšných látek. Ukazuje se, že pro imunitní systém jsou klíčové především dvě, a to vitamin C a zinek.

Vitamín C je vynikajícím antioxidantem, který významně podporuje imunitní systém. Na podzim a v zimě pak tělo trpí nedostatkem vitamínu D a zinku. Všechny je ale možné doplnit nejen ve formě často nespolehlivých doplňků stravy, ale také přímo kvalitní stravou.

Člověk by měl přijmout 90 miligramů vitaminu C za den. Kuřáci by pak měli připočíst dalších 35 mg. Pokud jde o zinek, ten je potřeba v množství 10 miligramů za den.

A jak toho docílit? Ideálně příjmem potravin, které jsou bohaté na zinek i vitamin C.

Avokádo

Jedno z mála ovocí, které doslova přetéká zinkem i vitamínem C. Kromě toho jeho pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak i zánětlivost v těle. Zařaďte ho do svého jídelníčku také kvůli vysokému objemu vlákniny.

Vařený špenát

Jediný šálek špenátu představuje celých dvacet procent potřebné denní dávky vitaminu C a dvanáct procent zinku. Kromě toho jsou tu ale další prospěšné látky, jako například hořčík, železo, vitamín K a vitamín A.

Hrách

Nenápadná luštěnina, která je doslova pokladem pro zdraví. Tak vysoký obsah vitamínu C, zinku, hořčíku, železa, folátu či vitamínu B jen tak někde nenajdete. Jako bonus dostanete prospěšné bílkoviny. Není divu, že řada vegetariánských a veganských jídel bývá obohacena o proteiny z hrachu.

Foto: Shutterstock

Palmová srdce

Pro mnohé neznámá potravina se obvykle používá jako náhrada masa či ryb ve vegetariánské či veganské stravě. Vizuálně jde o bílé válečky, které připomínají artyčoky. Vyznačují se tím, že jsou nízkokalorické a přitom obsahují velké množství vlákniny a železa. A pochopitelně je v nich spousta vitaminu C a zinku.

Limské fazole

Limské fazole můžete znát také jako máslové fazole. Jsou úžasným zdrojem nejen bílkoviny a vlákniny, ale právě i zinku a vitamínu C. Jejich nutriční hodnoty jsou navíc jen těžko překonatelné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments