Jak skladovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, aby vydržely co nejdéle

Loading...

V době koronavirové epidemie si lidé raději dělají zásoby. Skladování potravin ale není vždy snadné a může se vám stát, že o ně kvůli špatnému uložení rychle přijdete. Proto vám přinášíme několik tipů, jak prodloužit trvanlivost potravin. Podívejte se na pár praktických rad, které prodlouží trvanlivost skladovaných potravin.

Skladování rajčat

Neskladujte rajčata v mikrotenových sáčcích, kde se šíří ethylen a urychlí kažení. Nezralá rajčata skladujte stonkem dolů, v papírovém sáčku nebo v jedné vrstvě v kartonové krabici a v chladnu, dokud nebudou červená. Aby zrála rychleji, skladujte je v společně s ovocem. Vylučované plyny jim pomohou dozrát. Zralá rajčata skladujte stonkem vzhůru při pokojové teplotě v temnu v jedné vrstvě, aby se nedotýkala. Přezrálá rajčata by měla být v lednici.

Skladování chřestu, brokolice a celeru

Chřest skladujte podobně jako řezané květiny. Odřízněte tvrdé stonky, dejte chřest do vody, překryjte jej plastovým pytlíkem a dejte do ledničky. Zůstane čerstvý a křupavý minimálně o týden déle. Celer a brokolice vydrží až o měsíc déle zabalené v alobalu.

Skladování salátu

Ke skladovanému salátu přidejte papírové utěrky či ubrousky. Pohlcují vlhkost, takže salát nebředne. Udrží salát křupavý a čerstvý o týden déle. Čerstvě uříznuté hlávky salátu dejte na plech s vodou.

Skladování cibule a česneku

Cibule nebo česnek skladované v zavěšené punčoše, vydrží i rok. Vyhovuje jim chladné a suché prostředí. Neskladujte je společně s bramborami.

Skladování jablek a brambor

Brambory naopak skladujte s jablky, nebudou tak rychle klíčit. Jablka pak pravidelně třiďte. Stačí jedno shnilé jablko a zkazí se všechny.

Skladování banánů

Zabalte stopky a horní části banánů do folie, vydrží až o týden déle. Nezralé banány zabalte do novin a dejte do chladna.

Skladování bobulovitého ovoce

Smíchejte jeden díl vinného či jablečného octa a deset dílů vody. Nebude tak cítit vůně ani znát chuť octa. Jahody či maliny properte v lázni, slijte je, osušte a dejte je do lednice. Maliny vydrží o týden a jahody až o dva týdny déle bez měknutí a kažení.

Pečlivě vymývejte lednici

Pečlivě a pravidelně umývejte lednici. Jakmile se v lednici cokoliv zkazí, zanechává to za sebou velké množství bakterií, které se šíří do dalšího jídla. Vydesinfikujte lednici pomocí vody s octem, který odstraní i pachy. Potraviny pak vydrží čerstvé o něco déle.

Foto: Adobe Stock

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Komentujte

avatar
  Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?  
Upozornit na