Škodlivost stoprocentních džusů a coly je srovnatelná, tvrdí studie

Pravidelná konzumace jakýchkoli sladkých nápojů zvyšuje riziko vzniku rakoviny. To se týká i 100% ovocných džusů. Dokládá to francouzská studie. Jaký je rozdíl mezi těmito džusy a obávanou Coca-Colou?

Sladké limonády a energetické nápoje jsou spojeny s obezitou, která může vést i ke vzniku rakoviny. Francouzští vědci dospěli ve svém výzkumu k závěru, že stejné riziko vzniku rakoviny, jako nám přináší známá Coca- Cola a další sladké limonády, má i pravidelné pití ovocného džusu.

Jak probíhal výzkum

Skupinu testovaných nápojů vědci rozdělili na 100% ovocné džusy a ostatní sladké nápoje. Obě skupiny vykazovaly stejně vysoké riziko vzniku rakoviny. Testováno bylo 101 000 zdravých lidí, kteří alespoň 2x za období v maximální délce 9 let vyplňovali 24-hodinový on-line dotazník o příjmu jídla a pití. Během výzkumu bylo zaevidováno 2 200 případů rakoviny. Studie byla publikovaná v odborném časopise British Medical Journal a zveřejnil ji server The Guardian.

Výsledky výzkumu

S přihlédnutím k výsledkům výzkumu proto vědci doporučují konzumaci sladkých nápojů omezit. Navrhují zavedení daně z cukru a další restrikce v oblasti marketingu. Přestat sladké nápoje zcela pít ale současně také nedoporučují. Je to stejné jako u každé diety, kdy není možné přestat jíst, ale je třeba vyrovnávat vyvážený a pravidelný denní příjem.

Jak je to s množstvím

Řada veřejných zdravotnických organizací proto doporučuje konzumovat méně než jeden sladký nápoj denně. Pokud si dáte občas sladký nápoj, nejde o žádný problém. Pokud ale pravidelně pijete minimálně jednu sklenici denně, zvýšíte si riziko vzniku hned několika onemocnění včetně obávané rakoviny. To dokládá i vedoucí výzkumu z Francouzského národního institutu pro zdraví a výzkum Mathilde Touvierová.

Coca-Cola a 100% džus

U ovocného džusu, Coca-Coly a ostatních sladkých nápojů je viníkem cukr. Podíl cukru ve 100 mililitrech klasické Coca-Coly a 100% pomerančového džusu má téměř stejné hodnoty. Proto si dejte pozor na pití všech sladkých nápojů včetně ovocných nektarů a džusů i na konzumaci cukru obecně.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

2
Komentujte

avatar
1 Komentářová vlákna
1 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
2 Autoři komentářů
Irenatonda Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
tonda
Host
tonda

Soudruzi vědci z Francie prokázali prd. Jestliže konzumenty rozdělili pouze na dvě skupiny pak se mohla prokázat stejná škodlivost anebo také neškodnost protože jim ve studii chyběla kontrolní skupina, která nepila ani colu ani džusy.

Irena
Host
Irena

Svatá pravda, do té patřím já a světe div se, jsem onkologický pacient 🙁