Skutečný důvod, proč byste nikdy neměli pít instantní kávu. Provází ji jeden velký problém

Není snad člověka, který by si někdy v životě nevypomohl instantní kávou. Stejně jako všechny ostatní instantní potraviny, také ona má své nepopiratelné výhody a v některých momentech dokáže být skutečným zachráncem. Když potřebujete třeba o půlnoci vzpruhu při studiu a oblíbená kavárna má již zavřeno. Nebo když se vám ráno rozespalým nechce připravovat čerstvou kávu. Rychlý šálek instantní kávy se potom zcela jistě hodí.

Spotřeba instantní kávy stále roste

Někoho by mohlo překvapit, že instantní káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. A to v době, kdy si mnozí potrpí na kvalitní kávu a kdy jako houby po dešti rostou velké řetězce kaváren, jež se specializují na špičkovou kávu, s níž ta instantní po kvalitativní i chuťové stránce nemůže soupeřit. Přesto se objem prodané instantní kávy v minulém desetiletí ztrojnásobil. Společnosti specializující se na analýzu trhu pak předpovídají instantní kávě další prudký růst.

Instantní káva se vyznačuje dlouhou dobou trvanlivosti, a tak je docela možné, že sklenice s ní v kredenci vaší mámy je stále ještě v pořádku. Ale je pro vás skutečně dobrá? Přestože instantní káva nabízí několik benefitů jako ta čerstvá, zejména potom doplnění energie a rozpumpování metabolismu či snížení rizika rozvoje cukrovky druhého typu, má také řadu stinných stránek.

Foto: Shutterstock

Kombinace nevýhod způsobuje ohrožení

Jednou z nevýhod je především to, že instantní káva obsahuje méně kofeinu než ta běžná. To by paradoxně nemuselo být na škodu, protože ani s kofeinem by se to nemělo přehánět. Ovšem milovníci kávy jsou obvykle zvyklí na určitý přísun kofeinu za den. To ve výsledku vede k tomu, že si musí dát více šálků instantní kávy než té čerstvé. S tím se pojí také jednoduchost přípravy tohoto druhu kávy. Ta totiž svádí k tomu, že si ji budete dávat častěji, protože před vámi nebude bariéra složitějšího procesu.

To nás dovádí k nejvýznamnějšímu problému instantní kávy. Ta totiž obsahuje dvakrát více akrylamidu než běžná káva. Jde o chemikálii, která se vytváří pražením kávových zrn a bohužel zvyšuje riziko rakoviny a poškozuje centrální nervový systém. Ačkoliv řada expertů ujišťuje, že i zvýšené množství této sloučeniny v instantní kávě je stále bezpečné, v kombinaci se zvýšeným příjmem tohoto nápoje už to může být problém.

A to jsme ještě nezmínili chuť, která už je však přeci jen trochu jiným příběhem. Skuteční milovníci kávy se té instantní pochopitelně nikdy nedotknou, ovšem to už je otázka chuťových buněk, nikoliv zdraví, jež je přeci jen důležitější.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mashed

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments