Tohle je nejlepší způsob, jak rozmrazit maso. Většina lidí ho vůbec nezná a dělá to špatně

Přiznejte se: jakým způsobem rozmrazujete maso? Mezi nejčastější způsoby stále patří vytažení masa z mrazáku a položení rovnou na kuchyňský pult či pod tekoucí vodu. Takto většina lidí rozmrazuje maso, aby ho mohla co nejdříve tepelně zpracovat. Někteří možná kroutí hlavou nad tím, že to přeci není správný způsob. Ten spočívá v tom, že se maso přendá z mrazáku do lednice, nebo ne? Možná vás to překvapí, ale i to je špatně.

Velké riziko šíření bakterií

Syrové maso je velmi citlivou komoditou, ve které mají tendenci množit se různé mikroorganismy, z nichž část je pro lidské zdraví nebezpečná. Právě špatně zamrazení a rozmrazení přitom může vést ke značnému riziku, které se přitom dá redukovat.

Mezi lidmi kolují různé informace o tom, jak je nejlepší maso rozmrazit. Jak už jsme si řekli, používá se metoda tekoucí vody, odstátí na kuchyňské lince nebo povolení v lednici.

Odbornice však upozorňuje, že ani jeden z těchto způsobů není správný. Existuje pouze jedna metoda, jak správně rozmrazit maso, která je bezpečná a připraví maso pro další zpracování. Expertka Susan Eksted zjistila, že většina lidí celý život dělá obrovskou chybu, když nechá maso celou noc v lednici, aby se pomalu rozmrazilo.

Maso vždy rozmrazujte ve studené vodě. / Foto: Shutterstock

Maso obalte fólií a vložte do vody

Potraviny mrazíme proto, abychom je mohli později použít a aby si zachovaly svou kvalitu i chuť. Jak se o to rozmrazením nepřipravit? Inu, podle Susan Eksted je nutné dát maso do studené vody. Tím ochráníte chuť masa, protože voda absorbuje teplo lépe než vzduch. Jde také o nejrychlejší a nejbezpečnější způsob, jak maso či ryby rozmrazit. Spolehlivě totiž brání šíření bakterií.

Maso obalte potravinovou fólií a vložte do vody. Tu je ale třeba měnit každou půlhodinu. “Tento způsob je mnoha lidem znám už dlouhou dobu. Je ale pravdou, že tato znalost je většinou omezena na potravinářský průmysl,” konstatuje expertka.

Ta také dále uvedla, že neexistuje žádná studie, která by ospravedlňovala rozmrazování masa v lednici. Lidé k tomu přistupují zřejmě proto, že lednici považují za nejhygieničtější místo. To může být sice pravda, protože potraviny zde pomaleji podléhají rozkladu, zároveň to není místo, které by bylo prosto bakterií.

Mražené potraviny se v žádném případě nedoporučuje rozmrazovat v mikrovlnné troubě, byť ty k tomu mají dokonce určené programy. Zkrátka a dobře, vsaďte na obyčejnou vodu.

Foto: Shutterstock, zdroj: ScienceNordic

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments