Vaření brambor vyžaduje jeden trik, který má znát každá hospodyňka. Většina lidí na něj zapomíná, a tak si škodí

Bez brambor si Češi jen obtížně dokáže představit velkou část jídel své kuchyně. Tato příloha se fantasticky hodí téměř ke všemu a dokonale doplňuje chuť masa a nejrůznějších omáček. Brambory se dají navíc připravovat na mnoho způsobů, například ve slupce, jako bramborová kaše nebo třeba v bramborovém salátu.

Brambory je třeba zbavit škrobu

Překvapivě málo lidí však brambory před přípravou jídla ošetří tak, jak by se mělo a jak by to měla dělat každá pořádná hospodyňka. Brambory obecně obsahují značné množství škrobu, byť v tomto se liší odrůda od odrůdy. Některé mají škrobu méně, jiné jsou ho ale doslova plné. Přebytek škrobu přitom není zrovna pozitivním faktorem pro naše zdraví, ba právě naopak, může mu při dlouhodobé konzumaci škodit. Základní věcí, na kterou byste tak při přípravě brambor neměli zapomínat, je jejich opláchnutí ve vodě poté, co je oloupete. Tím se obsah škrobu významně sníží.

Škrob je velmi sytý a kalorický, a tak by ho rozhodně neměli konzumovat lidé, kteří se snaží zhubnout, případně si štíhlou linii udržet. Zároveň může vést k rozvoji různých potravinových alergií. Je tak třeba brambory škrobu zbavit zejména tehdy, když se je chystáte podat dětem.

Někteří lidé tuto radu tak nějak podvědomě znají a snaží se jí naplnit tím, že brambory krátce před přípravou vloží na pár minut do vody. To ale v žádném případě nestačí a škrob se z nich tímto způsobem neodplaví. Naopak, brambory je třeba nechat ve vodě přinejmenším několik hodin, ideálně pak přes noc.

Foto: Shutterstock

Lepší chuť brambor

Nemusíte se přitom bát, že by se oloupaným bramborám ve vodě při pokojové teplotě něco stalo. Zajistěte však, aby byly ve vodě všechny zcela namočené a jejich hlízy na vzduchu netmavly.

Poté, co brambory z kastrolu vyndáte, už s nimi můžete nakládat tak, jak jste zvyklí, tedy dát je vařit nebo připravit jiným způsobem. Kromě toho, že v nich bude jen minimum škrobu, má jejich namočení další výhody. Brambory budou lépe chutnat a také se rychleji uvaří.

Přestože odstraněním škrobu z brambor uděláte hodně pro to, aby byly zdravější a lehčí, neznamená to, že byste se měli bramborami přejídat každý den. I v tomto případě totiž platí, že všeho moc škodí. U brambor je nebezpečím především vysoký glykemický index, který může rychle zvýšit hladinu cukru v krvi. Pokud ale budete brambory jíst v rozumné míře, nemusíte se bát.

Foto: Shutterstock, zdroj: Martha Stewart

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Carp
Carp
2 let

Brambory jsou bohatým zdrojem škrobu. Proto se pěstují a konzumují. Množství přijatého škrobu lze snadno ovlivnit velikostí porce. Nerozumím racionalitě v radě: vypěstovat-skladovat-nakoupit-zpracovat-část vyhodit a zbytek zkonzumovat.

Hugo
Hugo
2 let
Reply to  Carp

Takže varenie v šupke je hotová sebevražda?

radek
radek
2 let

Ano a také se tím zbavíme vitamínu C.Přez noc je to prostě nejlepší.

Eva
Eva
2 let
Reply to  radek

Přes nebo prez? Myslím že jen PŘES