Velký omyl ve stravování. Hrozivý efekt po vyloučení mouky a pečiva z jídelníčku

Současný trend stravy bez lepku se může vymstít. Jakkoliv se zdá, že když vyloučíme z našeho jídelníčku potraviny s vysokým obsahem lepku, prospějeme svému zdraví, je tomu podle všeho právě naopak. To pochopitelně platí tehdy, kdy nemáte žádnou zdravotní potřebu lepek ze strany vylučovat a chcete pouze vyzkoušet takovouto dietu. Celiatici se samozřejmě musí volit potraviny bez lepku, ať už chtějí nebo ne.

Hrozí i cukrovka

Geng Zong z katedry Harvard University of Nutrition nedávno upozornil na bezlepkové potraviny s menším obsahem vlákniny a dalších důležitých živin, které lidské tělo potřebuje. Následky jsou však horší Omezení lepku může vést až ke zvýšení rizika srdečních onemocnění.

Tým vědců z USA zkoumal propojení dlouhodobého užívání lepku s vývojem koronární choroby srdeční. Předmětem výzkumu byly údaje o 64 714 ženách a 45 303 mužích, u kterých se v rodině nevyskytla žádná nemoc srdce. Účastníci vyplnili v roce 1986 podrobný dotazník o potravinách. Od té doby byl dotazník aktualizován až do roku 2010.

Šestadvacet let sledovali vědci spotřebu lepku a vývoj srdečních chorob. Ačkoli poté, co upravili známé rizikové faktory, nepřišli na nějakou významnou souvislost mezi odhadovaným příjmem lepku a rizikem koronární srdeční choroby, další analýzy naznačují něco jiného. Omezení příjmu lepku může mít za následek nízký příjem zrnek. Ty přitom snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vědci také zjistili, že lidé bez celiatického onemocnění, kteří přestanou jíst lepek, mají větší riziko rozvoje cukrovky druhého typu.

Foto: Shutterstock

Vyloučením lepku si zaděláte na problém

Při nesprávném odstranění potravin, které obsahují lepek, a zejména u lidí, kteří to nemusí dělat, se může vyskytnout zhoršený příjem základních látek, zejména polysacharidů. Nebo pokud upřednostňují pouze bezlepkové pečivo, hrozí snížený příjem vlákniny. Proto ti, kteří se rozhodnou vyloučit z jídelníčku potraviny obsažené s lepkem, by měli tyto potraviny adekvátně nahradit (celezrnné bezlepkové).

Pokud vám to ale neřekl lékař, nevylučujte raději lepek ze svého jídelníčku. Pokud nemáte žádný zdravotní problém, stačí pokud budete jíst všechno s mírou. To je klíč k pevnému zdraví a štíhlejší postavě.

Foto: Shutterstock, zdroj: EurekAlert

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
2 let

Zda se mi to jako zaplacená p.r. od pekáren. Lepek způsobuje mimo jiné tzv. “leaky gut”, zeslabuje stěnu střev. To s sebou nese řadu potíží. Dávat do souvislosti omezení lepku s nedostatkem vlákniny se mi jeví jako argument úplně mimo mísu.