Většina lidí chybuje při vaření čočky. Jak to udělat, aby nenadýmala?

Vzdáváte se luštěnin jen z toho důvodu, že vás nadýmají a máte po nich bolavé břicho? To je jistě velká škoda, protože právě taková čočka nebo fazole poskytují tělu cenné vitamíny a minerální látky. Nehledě na obsah vlákniny, která je celkově pro tělo velmi výhodná. Bohužel mnoho z nás si luštěniny raději odepře, aby se vyhnuli těmto nepříjemným projevům po konzumaci. Zkuste to s čočkou nebo jinými luštěninami ještě jiným způsobem. Poradíme vám, jak si dopřát luštěniny bez potíží. 

Proplachovat a namáčet před každým vařením

Jedná se o zdlouhavý proces, který ale není zbytečný. Takže pokud si budete chtít dát luštěniny, naplánujte si je den předem. To ovšem neplatí pro červenou čočku, ta se může vařit po propláchnutí okamžitě. Lze o ní tvrdit, že nadýmá jen velmi minimálně. Ostatní luštěniny nasypte do kastrolu či míse a důkladně je propláchněte. Následně je nechte namočené ve studené vodě a umístěte je na noc do lednice. 

Tímto způsobem se zbavíte purinů, které mohou za nepříjemné pocity ve střevech. Druhý den, až budete chtít čočku vařit, slijte z hrnce vodu a napusťte novou. Nejen, že bude čočka rychleji uvařená díky namočení, ale také vás nebude tolik nadýmat. Dále se doporučuje, aby pěna, která se vytvoří na začátku vaření, ihned odebrala pryč a následně se do čočky přidala sklenice studené vody. Tento postup byste pro zvýšení efektu měli opakovat dvakrát. Následně ji dovařte.

Foto: Shutterstock

Místo soli raději koření, které zmírní nadýmání

Dalším způsobem, který byste měli přidat k namáčení a vaření, je koření. Například takový kmín. Jistě víte, že kmínový čaj nebo vývar pomáhá od špatného trávení, nadýmání, ale také na nespavost a jiné neduhy. Dalším pomocníkem je majoránka a v neposlední řadě tymián, ten je naprosto skvělý proti nadýmání. A pokud se naučíte čočku na zdravější způsob, rozhodně si tymián v čočce zamilujete. Připravte si vařenou čočku s bylinkami a grilovanou zeleninou a další. Existuje velké množství receptů s čočkou. 

Dětem do jednoho roku doporučujeme luštěniny vůbec nenabízet. Pro ně je trávení luštěnin velmi zdlouhavé. Po prvním roce doporučujeme začít nejdříve s červenou čočkou, která je mnohem lépe stravitelná. Neobsahuje totiž slupku. 

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments