Viníci stojící za nadbytkem cholesterolu. Může ucpat cévy a způsobit infarkt

Loading...

Cholesterol se běžně nachází v těle každého z nás a jeho přítomnost je zcela nezávadná. Kromě toho tuto látku lidé přijímají ve stravě a doplňují tak základnu, kterou si tělo vytváří samo. Je součástí nervů, mozkových buněk a hormonů, a proto ve funkci těla hraje významnou roli. V případě nadbytečného množství však stejně jako u všech ostatních látek vznikají nepříjemné obtíže.

Co se děje při nadbytku cholesterolu?

Nadbytečný cholesterol se usazuje na stěnách cév. Tato skutečnost později přispívá ke snížení jejich pružnosti, což má za následek například infarkt. Abychom podobným nepříjemnostem předešli, můžeme se zaměřit na svůj jídelníček a upravit ho tak, aby do těla nepřicházelo větší množství cholesterolu, než je třeba.

Zvýšený cholesterol se nijak nápadně neprojevuje a tím hůře pro svého nositele. Je tichým společníkem až do chvíle, kdy dojde k závažnějšímu problému. Pokud tedy máte problémy s cholesterolem v rodině, neváhejte navštívit lékaře a nechat si provést prohlídku.

Jaké potraviny omezit v jídelníčku?

Existuje velká škála potravin, které přispívají k nadměrnému obsahu cholesterolu. To však neznamená, že je zcela nutné tyto potraviny ihned zavrhnout. Raději je konzumujte v přiměřeném množství a věnujte se skládání pestrého jídelníčku.

Živočišné tuky

Oblíbené sádlo, škvarky nebo máslo by neměly tvořit zásadní složku vašeho denního příjmu potravy. Používejte rostlinné alternativy a všeho s mírou.

Sladké dobroty

Rafinovaný cukr je bezpečný jen v přiměřeném množství. Pokud si denně dopřáváte dorty, sušenky, oslazenou kávu, vařená jídla plná cukru a další, mějte se na pozoru. Zvýšený příjem může stejně tak ohrozit hladinu cholesterolu.

Mléčné výrobky

Výrobky z čerstvého mléka nejsou v omezeném množství vůbec na škodu. V případě průmyslově zpracovaných produktů, jako je šlehačka, jogurt a jiné tučné výrobky už jde o potenciální nebezpečí.

Maso

Maso obsahuje spousty potřebných minerálů, které udrží pevné nehty, vlasy a zdraví dalších částí těla. Je však lepší se zaměřit raději na méně tučné kousky masa a bůček si dopřát jen jednou za čas.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

14
Komentujte

avatar
7 Komentářová vlákna
7 Odpovědi ve vlákně
1 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
12 Autoři komentářů
JirkaMarfi53MourinnkaJosef JosefZdenka Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Jirka_26
Host
Jirka_26

Cholesterol je opravný materiál, kterými tělo řeší poškozené cévy. Když si vezmeme takový uchvancancující slunečnicový olej s obrovským množstvím omega-6 mastných kyselin, které jsou samotné pro člověka velmi škodlivé, tato omega-6 na sebe váže krevní cukr a vytváří s ním brusnou pastu, která naše cévy prodírá. Organismus reaguje vytvořením cholesterolu, kterými stěny cév opravuje, ale neumí to tak dobře jako zednicí, neumí vyhladit stěnu do hladka. Takže bác tam kus cholesterolu, pak zase jinam a nakonec je průtočný průřez cév poloviční.

Mourinnka
Host
Mourinnka

o vy jste odborník, kde jste ta moudra vyčetl?

0703
Host
0703

No o tom mase to je něco, u nás se všechno zlikvidovalo, a údajné vepřové co se vozí porážet do Německa a k nám se vozí čisté maso to je opravdu pro české bezmozky. Do Německa se vyveze dobré maso a k nám se doveze odpad z Číny, co ne jen nejde upravit aby bylo maso měkké šťavnaté, ale to maso nejde ani na běžné domácí mašince pomlet a ty ceny bůček 120 Kč kotleta 99 Kč a teď nás údajně čeká zdražení toho čínského vepřového – bůček prý až o 40Kč /kg a to ostatní si odvoďte už sami.… Číst vice »

Jirka_26
Host
Jirka_26

Žádné čínské vepřové se sem nevozí. Vozí se sem čuníci z SRN, na dotaz proč děláme takové kotrmelce přišla odpověď, že řidiči mají práci a spediční firmy zisk… Grétu takové zdůvodnění jistě potěší… 🙂

Jirka
Host
Jirka

Ty si dement, když víš o obchodu s masem hovno… Nekomentuj

Karel
Host
Karel

Autorka tím chtěla pouze napsat, že bychom měli jíst prakticky jen nějaké klíčky a zrní

Pavel
Host
Pavel

Ale v omezeném množství 🤣

Jindra
Host
Jindra

Proč ne bílý jogurt s nižším obsahem tuku?

Jirka_26
Host
Jirka_26

Protože to nejsou jogurty, bez tuku se jogurt nedá vyrobit. Stačí si přečíst složení, většina těch jogurtů s malinkým nebo nulovým tukem nemá s klasickým jogurtem nic společného.

Pavel
Host
Pavel

Cholesterol není nic hrozného, to je takový ten uměle vytvořený strašák. Ale přesto jsou lidé, kterým opravdu škodí. Ale je to jinak, než naznačuje titulek. Viníkem nejsou potraviny, nýbrž sami dotyční, kteří provozují obžerství. Tedy je to jako s drogami. Není na nich nic špatného, špatní jsou lidé, kteří s nimi neumí zacházet.

Zdenka
Host
Zdenka

Pavle, je mi 55 let, mám 60 kilo, nic z uvedených škodlivin moc nejím, pohybu mám dost. Myslím si, že jím i žiji zdravě a cholesterol mám vysoký. Obžerství opravdu neprovozuji. Tak co mi poradíte? Můj soused je obézní, život tráví gaučingem, uzeniny na denním pořádku a cholesterol nízký.

Josef Josef
Host
Josef Josef

Cholesterolů je taky ze stresu