Všudypřítomné E110 jako spouštěč alergií a kožních problémů

Loading...

V potravinářském průmyslu existuje mnoho přidaných látek, které zvýrazňují chuť výrobku nebo působí jako barvivo či přísada prodlužující životnost. Takové látky mohou být přírodní nebo uměle vytvořené. Právě u druhé varianty bychom měli být na pozoru, protože i když stát povoluje do potravin umístit určité množství , při soustavné konzumaci se může jednat o hrozbu.

E110 jako nenápadný útočník

Jedná se o žluto-oranžové barvivo, které stejně jako v barvách na vlasy je možné najít také v běžných potravinách. Pokud se zaměříte na etiketu na zadní straně produktu, budete překvapeni, které výrobky jsou plné barviv. Hořčice, limonády, instantní jídla a mnoho dalších ve svém složení obsahuje právě zmíněné E110, jinak nazývané také Sunset Yellow. Nejedná se o přírodní látku, ale o uměle vytvořené barvivo, které potravině neposkytuje kromě výrazné barvy žádnou další přednost. Rozumnější je tedy rozhodnout se pro méně barevně výrazný produkt, který svým složením neublíží.

Zdraví škodlivé barvivo

Tato uměle vytvořená látka byla zakázána v několika státech, které nepatří do EU, právě kvůli své nebezpečnosti. I když je v naší zemi povoleno užívat E110 při výrobě, je jeho dávkování omezeno na 4 mg denně na kilogram váhy, což má své opodstatnění. Při výrobě je používána látka, která je uznaná jako karcinogen. Časté požívání nebo konzumace citlivými jedinci může vyvolat mnoho nepříjemností. Mezi obtíže se řadí například alergie, přecitlivělost v oblasti žaludku, nechutenství, hyperaktivita, kožní problémy a mnoho dalších.

Hledejte zdravé varianty

Výrobky, které barvivo obsahují je jednoduché nahradit zdravou variantou. Porozhlédněte se v regálu obchodního domu po produktu, který se nepyšní tak výraznou barvou. Hořčice, limonády i zmrzliny jsou v u  nás k dostání i bez tohoto nebezpečného přídavku, a to za přijatelnou cenu. Nenechte se ihned vystrašit označením “E”, jelikož se pod tímto názvem skrývají i neškodná barviva. Ty najdete například pod označením E100 (kurkumin), E101 (riboflavin).

Mohlo by vás zajímat

Loading...

1
Komentujte

avatar
1 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
1 Autoři komentářů
Ladislav Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Ladislav
Host
Ladislav

Nejen barviva, ale celá škála éček,třeba aspartan-sladidlo se přidává do lentilek, žvýkaček aj. V polovině potravin nemusí být éčka. Ale laciné ingredience se musí dochutit a draho prodat, nehledě na zdraví a nejsou tučně vytisklá, aby zákazník koupil.Jogurty je mají zbytečně, dělám si je sám. Proč jsou třeba ve škvarcích, když ty v sádle vydrží minimálně rok v chladnu. Nebo v klobáskách, tchán je dělal z ovcí a pak udil a mizely mu pod rukama a hlavně vydržely minimálně 2 měsíce v chladnu. Tak bych mohl psát hodinu i déle. Je doba jedová, vyšla i o tom kniha. Zlaté naše… Číst vice »