Vyžeňte špatný cholesterol z těla přirozeným způsobem. Jde to i bez léků

Dvouletá studie zjistila, při denní konzumaci půl šálku vlašských ořechů dojde ke snížení hladiny lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou (LDL) i ke snížení celkového cholesterolu. Studii dokončilo 636 účastníků ve věku 63 až 79 let.

Vlašské ořechy

Podle vědeckých výzkumů nás vlašské ořechy, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, chrání před srdečními chorobami a sníží kardiovaskulární rizikové faktory. Metaanalýza 2019 spojuje vyšší příjem vlašských ořechů s nižším výskytem a úmrtností na kardiovaskulární choroby, včetně nižšího výskytu a úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční a nižší fibrilaci síní.

Výzkum

Nová studie publikovaná v časopise American Heart Association Circulation zjistila, že přidání vlašských ořechů do denní stravy na 2 roky ovlivňuje konkrétně hladinu cholesterolu. Účastníkům výzkumu se snížil celkový cholesterol a mírně snížily i hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Zmenšil se i obsah malých hustých částic LDL, jež jsou spojeny s aterosklerózou, kdy se v tepnách hromadí tukové usazeniny. Nedošlo ani k nárůstu hmotnosti i přes vysoký obsah tuku ve vlašských ořeších.

Foto: Shutterstock

Průběh výzkumu

Vědci testovali hladiny cholesterolu účastníků a analyzovali koncentraci i velikost lipoproteinů pomocí nukleární magnetické rezonanční spektroskopie. V průběhu studie se účastníkům, kteří konzumovali vlašské ořechy, snížila hladina LDL cholesterolu v průměru o 4,3 miligramu na decilitr a celkový cholesterol v průměru o 8,5 mg/dl. Počet celkových částic LDL se snížil o 4,3% a malých částic LDL o 6,1%. U mužů klesl LDL cholesterol o 7,9 % a u žen o 2,6 %.

Optimální složení

Dr. Emilio Ros, hlavní autor studie a ředitel Lipid Clinic at the Endocrinology a Nutrition Service na Hospital Clinic v Barceloně ve Španělsku, sdělil pro Medical News Today, že s kolegy studují zdravotní přínos vlašských ořechů už léta. Podle něj mají vliv na snižování cholesterolu, vylepšují funkci endotelu, snížení krevního tlaku a mají i protizánětlivé účinky. Vlašské ořechy mají optimální složení živin a bioaktivních látek, včetně značného množství kyseliny alfa-linolenové, rostlinných omega-3 mastných kyselin a nejvyššího obsahu polyfenolů a fytomelatoninu ze všech ořechů.

Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments