Amputace nohou ve středověku: Proslulý chirurg je už tehdy zvládl za necelé tři minuty, občas ale uřízl i něco jiného

Amputace nohou nejsou nic příjemného ani dnes. Jak ale probíhaly třeba v 16. či 18. století? Proslulý chirurg Robert Liston sázel při práci na rychlost a zvládl je klidě za 2 minuty a 30 sekund. Chirurgický zákrok totiž probíhal bez anestetik

Chirurg Robert Liston (1794 – 1847) získal přezdívku Nejrychlejší nůž West Endu. Tento skotský lékař se snažil provádět operace rychlostí blesku, aby pacienti opravdu trpěli co nejkratší dobu. Ještě v první polovině 18. století šlo skutečně o každou vteřinu, protož účinná anestetika nebyla zatím objevena a o narkóze si operovaní pacienti mohli nechat jen zdát. Lékaři navíc ještě neznali ani desinfekci.

Bez anestezie a desinfekce

Nedělal se rozdíl mezi kontaminovaným, tedy špinavým prostředím a smrtelnou infekcí. Běžně se operovalo v otřesných hygienických podmínkách. Chirurgický zákrok připomínal jatka. Operaci slavného chirurga popsal ve své knize britský lékař Richard Gordon. Podle něj téměř 190 cm vysoký Liston operoval v zeleném kabátě a holínkách před studenty. K připoutanému pacientovi přiskočil jako závodník a zvolal, aby mu změřili čas. Záblesk nože vystřídal zvuk pily drtící kost. Zakrvácený nůž stiskl Liston mezi zuby aby si uvolnil své ruce.

Operace mnohdy končila smrtí

I když byl Liston schopen provést amputaci nohy za rekordní 2 minuty a 30 sekund, pacienti často vykrváceli nebo zemřeli na otravu krve. Přesto měl lepší výsledky než jeho kolegové. Traduje se i historka, kdy Liston zabraný do práce ve spěchu uřízl pacientovi s nohou i varlata, nebo přesekl i ruku asistenta, který mu amputovanou končetinu přidržoval. Ten pak zemřel na sepsi. Během tohoto zákroku navíc lékař nožem zranil i přihlížejícího diváka, tomu se rána zanítila a brzy zemřel.  

Liston, lékař s ryzím charakterem

Chirurg Robert Liston však proslul jako muž ryzího charakteru. Pomáhal chudým a léčil i pacienty, nad nimiž lékařští kolegové zlomili hůl. K jeho proslulým vynálezům patří dlaha, s jejíž pomocí lékaři na celém světě stabilizují zlomeniny dodnes.

Foto: Wikimedia Commons / Public Domain

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments