Záludné banány. Jsou zdravější zelené nebo žluté?

Loading...

Banán jako banán, řeklo by se. Nic ale nemůže být vzdálenějšího pravdě. O banánech vedou lidé až nečekaně mnoho diskuzí. Jakoby každý věděl, jak má správný banán vypadat z hlediska tvaru i barvy.. Podle jednoho jsou nejlepší banány krásně žluté, další preferuje lehce nahnědlé a jiný prosazuje banány do zelena.

Možná si řeknete, že se tyto preference pojí pouze s otázkou zralosti či naopak nezralosti plodu. V případě banánů je ale celá věc o poznání komplikovanější. Procesem zrání se totiž mění samotné vlastnosti banánů, a to tak, že v jedné fázi může být ten samý kus prospěšný pro hubnutí a v další už je tomu přesně naopak.

Škrob pomáhá hubnutí

Nechoďme ale zbytečně kolem horké kaše. Pokud chcete zhubnout, jsou to právě zelené banány, po čem byste se měli v obchodě pídit. Obsahují totiž takzvaný rezistentní škrob, který pomáhá pálit kalorie a regulovat váhu. Lépe také navodí pocit sytosti, takže po konzumaci zeleného banánu už nebudete mít takovou touhu dát si něco dalšího.

Je to právě škrob v zelených banánech, který vede k pálení tuků v těle. Nemusí se totiž zabývat spotřebou přijatých sacharidů, kterých je v zeleném ovoci minimum. Naopak jakmile banány zežloutnou, znamená to, že se škrob již přeměnil na sacharidy. Takový banán potom obsahuje pořádnou dávku ovocných cukrů a k hubnutí není absolutně vhodný. Ba právě naopak.

Tím ale přínos zelených banánů nekončí. Vedou rovněž ke snižování inzulínu v těle a jsou prospěšné pro trávicí ústrojí, kde díky probiotickým bakteriím regulují trávení. Kromě toho jsou zdrojem vitamínu B6, vitamínu C a draslíku.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na