Zdravý cukr v ovoci? Nebezpečný mýtus, tvrdí odborníci

Fruktóza, jak se “ovocný cukr” skutečně jmenuje, je přírodním sladidlem. Mnoho lidí vyhledává právě tento cukr, protože ho považují za zdravější. Jenže to, že se ve velkém vyskytuje v ovoci, rozhodně neznamená, že je naprosto zdravý.

Naopak stále více vědeckých studií spojuje jeho konzumaci s nejrůznějšími zdravotními problémy. Ať už u lidí, tak především při testech na myších. Jasné je, že nic by se nemělo přehánět.

Játra fruktózu přemění na tuk

Poslední výzkumy ukazují, že například u myší s diabetem, se fruktóza vstřebává velmi rychle a v játrech se obdobně rychle přeměňuje na tukovou tkáň. Oproti zdravým tak dokáží přijmout mnohem větší množství cukru.

Rozhodně nikterak dobrá zpráva, pokud by se toto potvrdilo i u lidí. Problémy s tímto cukrem však mají lidé i dnes.

Zvýšení zdravotních rizik

Konzumace fruktózy se za poslední roky neustále zvyšuje. Více a více potravin je doslazováno buď samotnou fruktózou či tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Nadměrná konzumace ovocného cukru se však pojí s celou řadou zdravotních problémů.

Od zvýšeného rizika vzniku cukrovky, obezity až po nealkoholické ztučnění jater. To vše hrozí, pokud nebudete hledět na množství a necháte se uchlácholit tím, že “ovoce je přeci zdravé”.

Není samozřejmě potřeba se vzdávat tohoto cukru a už vůbec ovoce, které obsahuje enzymy a vlákninu, které brání tomu, aby se vstřebal všechen cukr. Určitě se ale nenechávejte zmást slovem “ovocný”, zde je nutná rozumná míra.

Mohlo by vás zajímat

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

4
Komentujte

avatar
2 Komentářová vlákna
2 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
4 Autoři komentářů
astvTomášmilanČen Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
astv
Host

Je to zajímavé. Kolem dokola samý odborník a lidé umírají pořád. Nebo, že by to nebyli až takoví “odborníci”?

Čen
Host
Čen

Jak mi odborníci vysvětlí, že jsem tím, že jsem denně snědla nejméně dvě kila jablek. přestože mne diabetoložka vyrovala, že to s jablky nesmím přehánět právě kvůli obsahu ovosného cukru a navíc jsem změnila životosprávu, znížila glykemii, tuk v krvi, cholesterol a kyselinu močovou na normální hodnoty, když mi před tím, než jsem začala konzumovat tolik jablek, doktoři naordinovali léky právě na tuk v krvi, cholesterol a zvýšenou glykemii.. Vůbec jsem si je v lékarně nevyzvedla, protože jsem vedle sebe měla špatný příklad mého muže, který tyto léky užíval a byl na tom zdravotně čím dále hůř a já nechtěla… Číst vice »

milan
Host
milan

Není to náhodou tím ,že přidávaný glukozovo – fruktozový sirup do potravin je
chemicky získávaný ,kdežto v ovoci je přirozený s důležitými a s přirozenými
látkami .Tím pádem pro tělo není nebezpečný a i ve velkém množství bezpečný ?

Tomáš
Host
Tomáš

Jablka mají nízké gi což je dle všeho velmi výhodné pro tělo, nelítá inzulín nahoru a docela i málo cukru

Loading...