Vysoký cholesterol ukáže znamení na nohách. Podle něj poznáte, že už máte hustě ucpané tepny

Ačkoliv se většina lidí utěšuje tím, že přece jich se vysoký cholesterol netýká, protože nemají žádné problémy, pravý opak může být pravdou. Tento stav se totiž skutečně nikterak zvlášť neprojevuje, ale právě v tom se skrývá jeho zákeřnost. Ve skutečnosti nějakou formou zvýšeného cholesterolu trpí více než třetina lidí. A pokud se s tím nic nedělá, je jisté jedno: bude se to zhoršovat, dokud cholesterol nezačne ucpávat tepny, což přímo zadělává na infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Cholesterol se podepíše na končetinách

Bohužel, vysoký cholesterol se celé roky opravdu nemusí nijak projevovat, jakkoliv znalý člověk určité signály zaregistrovat může, avšak je to obtížné. V určité fázi se ale přeci jen ukazovat začne, ale to už je poměrně pozdě. V této chvíli totiž už cholesterolový plak ucpává tepny a cévy, což brání proudění krve ke klíčovým orgánům, jako je třeba srdce.

V takovém případě se obvykle objeví přidružené onemocnění, které je známé jako onemocnění periferních tepen (PAD). To se projevuje zejména symptomy na rukách a nohách, popřípadě prstech u nohou.

Příznaky PAD se většinou rozvíjejí jen pomalu a postupem času. Pakliže však u vás naberou spád, může jít o znak toho, že už je problém vážný a vyžaduje okamžité řešení,” uvádí odborný zdravotní web NHS. Tehdy už totiž mohlo dojít k ucpání některé z tepen na noze.

Foto: Shutterstock

Problémy i v klidu

Nejčastěji se onemocnění periferních tepen projevuje křečemi a bolestmi nohou při nějaké aktivitě. Postupem času už ale aktivita přestává hrát roli a nepohodlí až bolest budete pociťovat i v klidovém režimu. Postupující onemocnění vede k tomu, že se příznaky stále zhoršují.

V pokročilé fázi se pak bolesti přenesou z nohou až do prstů na nohách. Tehdy můžete pocítit pálení či bolest nehtů. Prsty mají také tendenci zmodrat. Na nohách či chodidlech lze pozorovat bledou kůži, která indikuje zhoršený přívod krve. Vše někdy vyústí až v obávanou gangrénu, kdy může dojít k odumření tkáně na nohách.

Pakliže se u vás rozvine onemocnění periferních tepen, má to obvykle původ právě v tom, že hladina cholesterolu ve vašem těle je už skutečně vysoká a vyžaduje co možná nejrychlejší řešení.

Foto: Shutterstock, zdroje: Mayo Clinic, WebMD

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

A maminko, se zájmem o zdravý životní styl – už vám zmodral nosánek? To by mohlo znamenat, že se vám ucpal mozek 😀