Lékaři upozorňují na viditelný znak na bramborách. Pokud si ho všimnete, v žádném případě je nejezte

Pokud máte doma starý sáček s bramborami, uděláte nejlépe, pokud ho vyhodíte. Běžný zvyk, kdy lidé staré brambory očišťují od klíčků a vykrajují z nich zelené části, totiž nemusí být bezpeční. Lékaři pak varují především před jedním znakem, který prozradí, že brambora už není vhodná ke konzumaci.

Zelenající brambory

Přestože se může zdát, že když odřežete zelené části, můžete brambory konzumovat, není tomu tak. Jak upozorňuje portál Healthline, jakmile se brambora zazelená, začíná produkovat chlorofyl, což je zcela přirozený proces. Ve chvíli, kdy se tento pigment objeví, znamená to, že brambory začaly produkovat také solanin, tedy další sloučeninu, která je chrání před poškozením zvířaty, hmyzem, bakteriemi a houbami.

Solanin je však toxin, který proniká i do samotných brambor, nikoliv jen do zelených skvrn. Jeho vysoká hladina potom může být pro lidi nebezpečná. Nejvyšší hladina solaninu se nachází ve slupce brambor. Jejich oloupáním tak můžete snížit hodnoty tohoto toxinu, avšak problém zcela nevyřešíte. Případová studie, kterou publikoval časopis Regulatory Toxicology and Pharmacology, uvádí, že loupání brambor zredukuje toxické rostlinné sloučeniny pouze o 30 %. Zbylých 70 % zůstává i v oloupaných bramborách.

Solanin může člověku velmi uškodit

Lékaři si nejsou jistí, kolik solaninu je třeba na to, aby vám bylo zle, protože není etické testovat tuto hodnotu na lidech. Další výzkum však odhalil, že už konzumace 0,6 miligramu solaninu na kilogram tělesné váhy může vést ke zdravotním problémům. “To znamená, že konzumace 450 gramů brambor, které překročily přijatelnou úroveň 20 mg solaninu na 100 gramů, stačí na to, aby se člověku vážícímu 50 kilogramů udělalo zle,” uvádí studie. Obzvlášť důležité je potom, aby brambory se zelenými skvrnami nejedly děti a osoby s nižší hmotností. Ty otrava solaninem ohrožuje mnohem více.

Foto: Shutterstock

Pokud už sníte zelený brambor, dokonce i oloupený či bez zelených kousků, je důležité, abyste se následně sledovali kvůli případným projevům otravy tímto toxinem.

Mezi běžné příznaky toxikace patří horečka, bolest hlavy, bolest žaludku nebo břicha, průjem, nižší než normální tělesná teplota, zvracení, zpomalený puls a pomalé dýchání. Pokud u sebe některé z těchto symptomů zaznamenáte, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Mírné příznaky většinou odezní do 24 hodin, ale už byly hlášeny i velmi závažné důsledky otravy solaninem, jako je například ochrnutí, křeče, problémy s dýcháním, kóma a dokonce i smrt.

Vyšší produkci solaninu ovlivňuje fyzické poškození brambor, vystavení světlu a nízké či naopak vysoké teploty. Proto je dobré brambory skladovat na chladnějším a tmavém místě, jako je třeba sklep.

Foto: Shutterstock, zdroje: Sciencedirect, Healthline

Autor: Petr Vavrenka

Stálý redaktor magazínu AAzdravi.cz. Celý život se zajímá o zdravý životní styl, jehož efekt na spokojený život ho nepřestává fascinovat.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments