Předčasné šedivění – nemoc, či následek dnešní uspěchané doby?

Šediny jsou známkou stárnutí, stejně jako nežádoucí vrásky. Věk, ve kterém začneme objevovat své první šedé vlasy, závisí však na více aspektech a jedná se o velice individuální záležitost. Rozdíly, kdy se nám první šediny objeví, jsou dány i pohlavím a rasou. Afroameričanky jsou například rychleji šedivé než Indoevropanky. Předčasné šedivění nám může napovědět i to, že není něco v našem těle v pořádku.

Šedé vlasy již neznamenají, že jsme staří

Žijeme ve velmi hektické době, která na nás klade vysoké nároky. Snažíme se stíhat mnoho věci, zvládat vše na 100 % a mnohdy zapomínáme naslouchat vlastnímu tělu a svému zdraví.  Práce, péče o rodinu, domácnost, volnočasové aktivity, stále ve spěchu a v nekončícím koloběhu povinností. Nezdravý životní styl, věčný boj o čas, stres a napětí nesou své následky. Přetížení a stres se časem projeví na našem tělesném i duševním zdraví. Můžeme si všimnout, že přibývá velmi mladých lidí, kteří se již v brzkém věku začínají potýkat s šedinami. Nad důvody předčasného šedivění se snaží vědci bádat a provádět různé průzkumy.

Šedivění vlasů patří mezi přirozené projevy stárnutí, avšak předčasné šedivění může mít mnoho příčin, a to nejen stres ale mnoho dalších faktorů našeho životního stylu, které mají významný vliv na zdraví našich vlasů. Mladší generace řeší problém většinou barvením, což neodstraňuje příčinu problému. Genetika, zdravotní stav, stres, kouření, všechny tyto faktory ovlivňují nástup, rychlost a množství šedivých vlasů a mají dopad na proces obnovy původní barvy vlasů, kterého jsme díky dnešním technologiím schopni.

Faktory zvyšující riziko šedivění

Ačkoli geny hrají hlavní housle, dalším vlivným faktorem je nedostatečná, nebo málo vyvážená strava. Produkce melaninu je proces, který vyžaduje odpovídající podíl mikroživin, vitamínů a minerálů. Pokud naše strava není pestrá a tělu chybí potřebné živiny, vitamíny a minerály, projeví se to nejen na celkovém zdraví, ale také na vlasech, nehtech a kůži. Strava bohatá na mikroživiny zároveň stimuluje a urychluje produkci melaninu.

Na lékařské fakultě Seoul National University v Koreji byl proveden průzkum, jehož se zúčastnilo 522 mužů a 480 žen ve věku 12 až 91 let. Analýzy ukázaly, že věk a kouření patří mezi významné faktory ovlivňující šedivění vlasů. Riziko šedivosti se každým rokem zvyšuje o 14,9 % a riziko u kuřáků je 1,99krát vyšší než u nekuřáků.

Kuřáky tento fakt zřejmě nepotěší, ale nikotin není škodlivý pouze pro naše plíce, ale přispívá také k rychlejšímu šedivění. Snižuje produkci melaninu, čímž vlasy ztrácí svůj přirozený pigment. Pokud chceme šedivění předcházet, je tato skutečnost pro kuřáky dalším důvodem k tomu, aby se cigaret co nejdříve vzdali. Kuřáci se mnohdy domnívají, že cigarety jim paradoxně pomáhají vypořádat se lépe se stresem. Skutečnost je však taková, že cigarety zhoršují kvalitu našeho psychického života. Na nikotinu vzniká závislost, která je provázena pocitem chronického nedostatku a zvyšuje se riziko vzniku depresí a s snižuje se šance na jejich zvládnutí. „Mezi dvěma cigaretami mají kuřáci sníženou náladu a kognitivní funkce. Pokaždé, když si zapálí, uleví se jim a tento deficit zmizí,“ vysvětluje profesor Henri-Jean Aubin.

Stresem došeda

Robert H. Shmerling z Harvardské univerzity vysvětluje, jak se stres dokáže odrazit na změně barvy našich vlasů. Stres barvu vlasů ve skutečnosti nezmění, barva vlasů zůstává u člověka stále stejná. Barva vlasů je nastavena, jakmile vlasový folikul produkuje vlasy a jeho barvu určují tzv. melanocyty, tedy buňky ve vlasových koříncích, které produkují barvící pigment melanin. Vlas ztrácí, tedy šedne, svou barvu, jakmile vlasové folikuly produkují méně barvy. Stres vyvolává stav v těle zvaný telogenní efluvium, který způsobuje, že vlasy ztrácejí svou barvu až třikrát rychleji než obvykle, a tedy šednou.

Vlasový folikul je tkáň, která obaluje vlas a z níž vlasy vyrůstají. Vlasový folikul je tvořen vlasovou cibulkou a dvěma vlasovými pochvami. Melanocyty jsou buňky, které tvoří melanin a na jejich aktivitě závisí barva našich vlasů.

Na trhu jsou již přípravky, které fungují na bázi výživy vlasových cibulek a aktivace produkce melaninu, čímž lze dosáhnout obnovy původní barvy vlasů. Nejedná se o přirozený proces a po dosáhnutí žádoucích výsledků je potřeba vlasy permanentně vyživovat a stimulovat produkci melaninu.

Bylinkami k původní barvě vlasů

Možnost zvrátit, či zpomalit proces šedivění vlasů zmínil již před lety specialita na transplantaci vlasů a odborník na problémy s vlasy, doktor Alan Bauman. Podle doktora Baumana mohou známky stárnutí vlasů zpomalit určité látky, jako jsou kofein a niacinamid, které jsou známé svými protistárnoucími vlastnostmi.

Autor: Redakce AAzdravi.cz

Magazín o zdravém životním stylu a všem, co s ním souvisí. Každý den zde najdete užitečné a aktuální texty o důležitých tématech.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments