WHO varuje před preventivním nošením roušek. Podle organizace mohou spíše uškodit

Světová zdravotnická organizace (WHO) zdůraznila své stanovisko, ve kterém výslovně nedoporučuje povinné či preventivní nošení roušek za účelem ochrany proti aktuálně bující pandemii koronaviru.

Málokdo zachází s rouškou správně

Podle koordinátora krizové pomoci WHO, Michaela Ryana, nepřináší plošné nošení roušek žádný velký efekt. Organizace naopak upozorňuje na to, že může jít o velký zdravotní problém. Povinné nošení roušek bylo z evropských zemí zatím zavedeno pouze v České republice a na Slovensku. Tedy roušek – vzhledem k jejich nedostatku se úřady spokojí s jakýmkoliv zakrytím tváře, třeba šálou.

Nedoporučujeme nošení roušek v těch případech, kdy člověk není sám nakažen,” uvedl Michael Ryan. Zároveň dodal, že lidé s rouškami obvykle manipulují neobratně a vážně hrozí, že se nakazí spíše při manipulaci s nimi, než jakkoliv jinak.

Nejnovější poznatky Světové zdravotnické organizace hovoří o tom, že lidé se obvykle nenakazí venku, ale spíše doma, v rámci rodiny, případně přátelských vztahů. Tedy v době, kdy stejně žádnou roušku nemají.

Přístup WHO je v zásadě v souladu s tím, co dlouhou dobu hlásala také česká vláda. Tedy, že roušky jsou určeny pouze pro nemocné a jejich nošením sami sebe neochráníte. Pak ale z nějakého důvodu od tohoto stanoviska upustila a naopak zavedla plošnou povinnost zakrývat si dýchací cesty. Mnozí v tom spíše než promyšlenou strategii viděli zoufalý a málo promyšlený krok.

Pravda zřejmě bude někde uprostřed. Roušky totiž sice nejspíš skutečně nepomáhají ve venkovních prostorách, ale například v obchodech nebo hromadné dopravě mohou posloužit poměrně dobře. Ostatně, také Rakousko od středy zavádí povinnost nosit roušku při nákupech. Se zavedením tohoto nařízení koketuje také Německo, ale jeho ministr zdravotnictví Heiko Maas je spíše skeptický. “Nemá smysl si krýt obličej něčím, co stejně nemá žádný ochranný efekt.

Roušky vzali Češi za své

Roušky se každopádně staly jakýmsi symbolem České republiky v boji s koronavirem. Začalo to přitom poměrně negativně. O rouškách se hodně mluvilo od počátku roku a politici národ ujišťovali, že jich je a bude dostatek. Když ale doputoval koronavirus až k nám, ukázalo se, že sklady jsou prázdné. Navíc i ti, kdo si udělali zásobu předem a roušky měli, je moc nechtěli nosit, protože na ně ostatní hleděli jako na exoty.

Jenže pak přišel naprostý obrat. Vláda si troufla vydat nařízení, které sama lidem nepomohla naplnit. Češi ale usedli k šicím strojům a bleskově se ochrannými pomůckami vybavili. Dnes už je za exota ten, kdo v roušce ven nevyjde. Mnozí už tuto ochranu dýchacích cest berou jako módní doplněk.

Povzbuzen celonárodní aktivitou potom dokonce sám premiér Andrej Babiš psal na sociálních sítích svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi, aby podobné nařízení vydal ve své, koronavirem notně sužované zemi. Trump sice neodpověděl, ale v reakci na tuto výzvu se ozvali mnozí lidé, kteří Babišovi připomněl, že občany nechal na holičkách, a kdyby si nepomohli sami, nemají nic.

Foto: Freepik

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments