Syndrom sklouznutých žeber je častý a velmi bolestivý stav, který může způsobit problémy s dýcháním

Žebra jsou pevnou schránkou, která chrání veškerý obsah našeho hrudníku. Občas se ale sama mohou ocitnout v nebezpečí a dávají o sobě hned vědět. Píchání ve spodní části hrudníku, nepřiměřený tlak, bolest a špatné dýchání. To vše může být příznakem syndromu sklouznutých žeber. Ptáte se, co to přesně je?

Bolest přichází náhle

Špatnou polohu žeber můžete pocítit při ohýbání, zvedání nebo jiném pohybu, ale dokonce i v klidu, když budete třeba odpočívat. Ze spodní části žeber se totiž odpojí chrupavka, která změní pozici, usadí se níže, a potom pacienta trápí nesnesitelnou bolestí snad v každém sebemenším pohybu.

S podobnou bolestí skoro není možné dlouhodobě fungovat, a proto je nevhodnější vyhledat lékaře a ihned začít s léčbou.

Jaká je příčina?

Zranění se objevuje nejčastěji v dospělosti a dále také velmi často ve stáří. Žebra mohou být příliš namáhaná, a proto se poté objevují problémy ve formě syndromu. Jindy je příčinou zranění, které může žebra poškodit. Hlavním viníkem ale může být také vadné držení těla nebo nepřirozená zátěž, kterou tělo není schopné zdolat.

Pokud jste se snažili zvednout něco těžkého, přemáhali jste se a předceňovali svoje síly, možná si vzpomenete, kdy ke zranění došlo.

Doprovodným jevem je také bolest zad, která se projevuje jako píchání, a to buď jen na jedné straně nebo i na více místech najednou, jelikož vždy záleží na vážnosti problému. Tu ovšem přesně dokáže určit jen lékař.

Jak se zbavit akutní bolesti?

Lékař nejprve řeší situaci tím, že podává léky proti bolesti. Následně je nalezen zdroj, který způsobil sklouznutí žeber a s tím je dále možné pracovat. Lékař navrhne dlouhodobější postup, který vede až k úplnému vyřešení problému, ovšem léčba může být dlouhá a náročná a je třeba být trpělivý.

Foto: Freepik

Autor: Tereza Málková

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments