Vědci varují před oblíbenou potravinou. Způsobuje krevní sraženiny

Ačkoliv spojení krevní sraženina budí velké obavy, ve skutečnosti jde o standardní odpověď těla na zranění. Někdy ale bohužel může způsobit křeče, bolest či otoky a v nejhorším případě se uvolnit a dostat do krevního řečiště. To potom může skončit velmi špatně.

Obávaná krevní sraženina

Mezi nejtypičtější důvody krevní sraženiny patří operace, rakovina nebo těhotenství. Nová studie však přinesla zjištění o tom, že i některé oblíbené potraviny zvyšují riziko vzniku krevní sraženiny.

Studie, za kterou stojí vědci z Cleveland Clinic, jako podezřelého uvádí látku známkou jako cholin. Najdeme ji především ve vejcích a mase. Podle všeho je to právě ona, která stojí za zvýšenou srážlivostí krve. To pro někoho může být překvapivé, protože je považována za prospěšnou a obvykle se doporučuje pro podpoření optimálního zdraví. Dokonce ji můžete koupit v některých doplňcích stravy. Podporuje totiž řadu tělesných funkcí, a to včetně buněčného růstu a metabolismu.

Cholin vytváří samo lidské tělo, ale většina pochází právě ze stravy. Podle vědců však může konzumace potravin bohatých na tuto látku vést k vyšší srážlivosti krve a tím pádem také významně většímu riziku tvorby krevních sraženin.

Foto: Shutterstock

Nepříznivá kombinace

Důvodem je interakce jedné střevní bakterie spolu s cholinem. Výsledkem potom je produkce sloučeniny, která podporuje hromadění krevních destiček, které pak mohou vytvořit sraženinu. Vysoká úroveň této látky v těle zvyšuje rovněž riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud vám je nepředepíše lékař, vyhněte se doplňkům stravy s cholinem,” uvádí vedoucí výzkumu, doktor Stanley L. Hazen. Právě cholin konzumovaný v jídle a ještě z nejrůznějších přípravků by mohl v těle napáchat už větší škody.

Pokud se stravujete vyváženě, neměla by přiměřená konzumace vajec a masa tolik vadit. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy nastane i některý z dalších rizikových faktorů krevní sraženiny. Tím je například dehydratace. Pokud nemá tělo dostatek tekutin, krevní sraženina má větší šanci se vytvořit.

Pro snížení rizika tvorby krevních sraženin se naopak hodí užívat aspirin v nízkých dávkách. Ani do toho byste se však neměli pouštět sami, ale až po konzultaci s lékařem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nejhorší smrt je z vyděšení.
V jednom článku autorka varuje před aspirinem a ve druhém ho vřele doporučuje.
Ale co, já to mám jedno – vzhledem k tomu, kolik masa a vajec za týden zkonzumuju, jsem už dávno mrtvá – jen o tom ještě nevím… 😛