Vyžeňte vosy ze zahrady jednou provždy přírodním způsobem. Už nikdy se nevrátí

Znáte to: usadíte se v létě na zahradě s nějakým dobrým drinkem a chcete si užívat zaslouženého klidu. Najednou na vás však začnou dorážet vosy a vy nevíte, kam se před nimi schovat dřív. Hmyz je součástí našeho života a nelze ho úplně eliminovat, rozhodně však existují způsoby, jak ho alespoň trochu odpuzovat.

Zasaďte si na zahradě rostliny, které vosy odpuzují

Existuje celá řada rostlin, které vosy nemají rády. Obvykle proto, že se jedná o silně aromatické druhy, které hmyzu zkrátka zapáchají. Může jít o česnek, kopr nebo cibuli, které jsou pro tuto příležitost úplně ideální.

Jestli však máte zájem o trochu vzhlednější „odpuzovače“, pak vám můžeme doporučit třeba levanduli nebo mátu či meduňku.

Bude-li vaše zahrada obehnána záhony s těmito rostlinami, mělo by být množství vos na vaší zahradě významně menší. A nebudete ani muset používat jedovaté insekticidy.

Foto: Shutterstock

Jak ošetřit bodnutí vosy

Když už se přece jen stane, že vás vosa bodne, je nutné rychle reagovat. Pokud o sobě víte, že máte na toto bodnutí silnou alergickou reakci, je samozřejmě nutné vzít si co nejdříve léky nebo vyhledat lékařkou pomoc.

Co nejrychleji se dostat k lékaři je vhodné i tehdy, pokud jste dostali žihadlo do oblasti úst či krku, případně jinam do obličeje. Když totiž tato místo začnou natékat, hrozí obtíže s dýcháním. Ošetření lékařem také zvažte v případě, že bylo hmyzem napadeno dítě či starší oslabená osoba.

V případě, že nemáte žádné závažné reakce na bodnutí vosou či včelou, je dobré místo začít ledovat (přes látku, nikoli přímo na kůži). Otok lze zmírnit přikládáním octového obkladu či cibule. Na svědění pomohou běžně dostupné masti užívané po bodnutí hmyzem.

Zůstane-li v ráně žihadlo, nevytahujte ho, ale zatlačte na kůži zespoda pod žihadlem, aby samo vyjelo. Nevymačkáte si tak do rány zbytek jedu, který v žihadle zůstal.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Bezva nápad! Moji zákazníci budou nadšeni, až jim osázím terasu cibulí a česnekem 😀 navíc většina skučí, že nechtějí přímo u terasy nic kvetoucího kvůli včelám – je zbytečné jim vysvětlovat, že včely půjdou po květech a ne po lidech (pokud nebudou mít tričko v barvě květin, které zrovna kvetou) a levandule, meduňka a máta včely přitahují jako magnet.
Vosy jdou po jídle – takže pasti a chemie to jistí.