Úžasná letní pomazánka z pečené zeleniny, kterou vám dá zahrádka. Za pár korun a okamžitě hotová

Pomazánka je jednou z neoblíbenějších svačinek a rozhodně se nemusíme stydět, připravit ji pro hosty. Letní úroda přímo vybízí k tomu, abychom si připravili pomazánku z domácí pečené zeleniny. Bude vás stát jen pár drobných a chutná výborně.

Úroda ze zahrádky

Dlouho čekáme, než se plody našeho pěstění vybarví a pak je dozrávání natolik rychlé, že nestíháme spotřebovat celou úrodu. Proto se vyplatí několik tipů, jak zpracovat zeleninu. Výborná je pomazánka připravená z cukety, rajčat, papriky či lilku. Ty jsou základem pečené pomazánky, kterou můžete různě obměnit. Zeleninové pomazánky jsou lehké a přidáním tvarohu přispějete ke splnění denního doporučeného množství bílkovin. Pomazánka bude mít jistě místo v jídelníčku zdravého stravování i v jídelníčku redukční diety. Připravte si čerstvé pečivo, topinky nebo tousty. Pomazánku budete mít hotovou za chvíli.

Pomazánka plná vitamínů

Zelenina je bohatá na vitamíny a minerály. Zeleninové pomazánky by se měly naučit jíst děti i dospělí. Lilek je bohatý na betakaroten, vápník a draslík. Cuketa má vysoký obsah vápníku a hořčíku. Rajčata obsahují kyselinu listovou a fosfor. Papriky dodají tělu vitamín A a C, obsahují i draslík a hořčík.

Co je zapotřebí do pečené zeleninové pomazánky

Ze zahrádky budete potřebovat lilek a cuketu. Cuketa stačí menší nebo jen polovina. Vezměte i 2 rajčata a 3 červené papriky. Na dochucení se používají 2 cibule, 5 stroužků česneku a opečená anglická slanina (50 g). Kdo se chce držet zásad zdravého stravování, může slaninu vynechat. Při pečení se zelenina ochutí směsí na grilovanou zeleninu. Dále budete potřebovat olivový olej, kousek másla, bazalku nebo pažitku. Do pomazánky se přidává sůl, pepř a kdo má rád pomazánku ostrou tak i špetka chilli.

Foto: Shutterstock

Příprava pomazánky z pečené zeleniny

Zeleninu opláchněte, očistěte a nakrájejte na kousky. Cuketu není třeba škrábat. Na kousky nakrájejte i slaninu. Vše dejte na plech s pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem a posypejte kořením. Zeleninu upečte do změknutí, doba pečení je asi půl hodiny. Po mírném vychladnutí rozmixujte vše na pastu tyčovým mixérem. Cibuli můžete péct se zeleninou nebo ji nakrájet na kostičky a vmíchat do pasty. Pomazánka bude mít výraznější chuť. Do hotové pasty vmíchejte změklé máslo a dochuťte česnekem a kořením.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments