Zákaz krbů v Česku na spadnutí. EU už jich má plné zuby, ohrožují prý lidi

V České republice jsou krbová kamna velmi oblíbeným způsobem nejen k vykouzlení příjemné domácí atmosféry, ale stále častěji také jako způsob vytápění. Obzvlášť v dnešní době, kdy ostatní zdroje energie zdražují nebývalým tempem. Za dřevo si sice také připlatíme, ale stále je to snesitelné. Příjemným bonusem je potom velká nezávislost na dodávkách plynu nebo tepla.

Uniká špína do ovzduší

Jenže Evropské komisi se krby vůbec nelíbí, jak informuje server EnergoŽrouti. Proto chystá jejich výrazné omezení, případně rovnou zákaz. Důvodem je především aktuální snaha o omezení produkce emisí prachových částic, které produkují domácnosti.

Za tímto účelem přitom komise vytáhla skutečně těžký kalibr a vypočítala, že prachové částice produkované domácnostmi způsobují až 300 tisíc úmrtí. Pochopitelně se můžeme ptát, jakým způsobem to bylo změřeno a zda nebyly použity nějaké účelové praktiky, ale jisté je to, že takový argument je plně dostačující k tomu, aby se začala připravovat legislativa, která by to měla zvrátit. Zaměří se přitom hlavně na zdroje těchto emisí, k nimž patří nejrůznější lokální topeniště, kam spadají právě krby.

V poslední době se hodně mluví o emisích prachových částic PM 2,5. Zatímco dříve jim nebyla přikládána velká důležitost, nejnovější výzkumy hovoří o tom, že jsou pro člověka velmi škodlivé. Bohužel jsou to přitom právě domácnosti, které je dominantně produkují, a to až z osmdesáti procent.

Foto: Shutterstock

Metoda cukru nezabrala

Státy dosud postupovaly spíše mírnější metodou, kdy se snažily o to, aby si lidé kotle na tuhá paliva měnily za plynové kotle nebo tepelná čerpadla, které tyto částice neprodukují. Současná situace ale vše opět ztížila, když snížila perspektivu a atraktivnost plynových kotlů.

Mnoho lidí, kteří už si kotle na plyn instalovali, se teď vrací ke starým způsobům topení tuhými palivy. To ale Evropská unie nechce připustit, a proto tlačí na to, aby se lokální topeniště zakázala. Pakliže by skutečně přijala příslušnou legislativu, Česká republika by ji musela přijmout.

Vše se řídí heslem, že čistý a čerstvý vzduch nemůže být žádným luxusem, ale základním lidským právem. Pokud je to takto vyřčeno, dá už se snadno zasáhnout proti těm, kteří do ovzduší vysílají nečistoty.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
1 rok

Nebylo by lepší se zbavit EU než krbů

Jiří
Jiří
1 rok

A my máme už plné zuby EU

Jana
Jana
1 rok

Ať už jde celá EU k šípku

Petr Liška
Petr Liška
1 rok

Základní lidské právo je oheň,pokud EU záměrně způsobuje energetickou krizi, snaží se učinit lidí závislými na systému 🤔asi je na čase vracet úder.Tak jako proti každé diktatuře.Zastavte leteckou dopravu,v žádném případě nevozte zcela neekologicky plyn z USA, zastavte výrobu a pak sahejte lidem na krby.Pokud se domnívá EU, že může vše 🤣budu první kdo se půjde ohřát do lesa 🤔dřevo tam je, urco to fajn zahřeje 😂

Zvoník
Zvoník
1 rok

Já bych zakázal topit vším, protože každé hoření je škodlivé. Spíš bych se zamýšlel tímto, jak rychle snížit počet obyvatel celé planety Země, protože člověk, jako tvor, je největší škůdce přírody už jen svým počtem! Kdo to vymyslí, měl by získat Nobelovu cenu za záchranu planety. Já to vidím jako jediné řešení globální jadernou apokalypsu. A začínat znova od pazourků.

Murděj Ukrutný
Murděj Ukrutný
1 rok
Reply to  Zvoník

Na tom už se dělá EU(Ukrajina) vs Rusko.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Zvoník

Člověče, uvědomujete si, že toto by nezničilo jen lidi (kteří vám tak leží v žaludku), ale i zvířata a rostliny? Z vyšších živočišných druhů by zůstali možná potkani a z hmyzu určitě švábi – a to nemluvím o zamoření půdy, nukleární zimě apod.
Doufám, že si děláte legraci, protože jinak byste měl raději mlčet – a doufám, že jste k zalidnění planety nijak nepřispěl…

Zvoník
Zvoník
1 rok
Reply to  Aster

Člověče, přelidnění planety způsobí mnohem větší a horší důsledky v ekologii planety, než jaderná apokalypsa. Všechna zvířata budou vyhynulá a příroda bez kyslíku. I Vaše kočka a pes chcípnou dříve než Vy. – Tak vo co Vám jde?

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Zvoník

V podstatě o nic – vaše jednoduché uvažování je fascinující – miluju lidi, kteří si myslí, že mají patent na rozum a přitom ví všechno o ničem…

Zvoník
Zvoník
1 rok
Reply to  Aster

Člověk je invazivní tvor a myslí si, že má největší právo na život. Vy jste toho zářným příkladem. – To je mé ,,jednoduché” uvažování.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Zvoník

Tak vezměte samopal a jděte tu planetu vyčistit – kolika dětmi jste k tomu zalidnění přispěl?

Zvoník
Zvoník
1 rok
Reply to  Aster

Čistit planetu samopalem, to je jako jít lovit nosorožce síťkou na motýly. K čištění planety od lidí jsou potřeba zbraně hromadného ničení, které vymysleli Američané a také první použili. Množství lidí na planetě a jejich činnost je příčnou blížící se ekologické katastrofy planety. Zvířata jsou v tom nevinně.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Zvoník

Zbraně hromadného ničení zabijí i ta nevinná zvířata – nebo myslíte, že zavčas zalezou do krytu? A i kdyby to přežila, co pak v tom zamořeném území budou žrát?
Víte, já mám vzdělání v oboru fyzika a tak mám dost přesnou představu, jak by to “čištění” vypadalo a kdyby to přerostlo v globální konflikt, tak by taky mohl přestat existovat na Zemi jakýkoli život…a na dost dlouho – možná navždy…

Zvoník
Zvoník
1 rok
Reply to  Aster

Nenechte se zpracovávat americkou propagandou, že po jaderném konfliktu končí život. Končí, ale jen ten americký…

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Zvoník

Člověče, vy asi postrádáte i základní vzdělání…vy propagando.

Libuše
Libuše
1 rok
Reply to  Zvoník

Tak začni u sebe . Buď nám příkladem. Alespoň bude o jednoho chytrolína, který škodí naší planetě,
méně.

Martin
Martin
1 rok

Jim asi už hrabě.

Radomír
1 rok

Není té EU už dost ? 😂

Maroš
Maroš
1 rok
Reply to  Radomír

Rozhodne…

Zdenka
Zdenka
1 rok
Reply to  Radomír

Je, katastrofa

Miloš
1 rok
Reply to  Zdenka

Ať jde EU už do pekel!!! Už tohoto je dost! Není na čase už něco proti tomu udělat???

Miroslav
Miroslav
1 rok
Reply to  Radomír

Již se těším na ten okamžik kdy mi přijde nějaký unijní svazak sdělit ze nemohu ve svém domě topit ve svém krbu😂

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Radomír

Emigrovat do Číny, ti na všechno kašlou, až přijde konec tak přijde, my v Evropě zachraňujeme planetu a tam se jim daří. Za chvíli si ani nebudeme moci opéct buřty na ohýnku.