Zkušená žena píchla jehlu do slupky od banánu. Lidé se divili, ale pak to pochopili, úžasná věc

Banány pocházejí z jihovýchodní Asie a život bez nich si většina planety skoro nedovede představit. Jsou celosvětově nejčastěji konzumovaným druhem ovoce. Nejen, že výborně chutnají a rychle zasytí, jsou také zdrojem vlákniny, draslíku, vitamínů C a B6 a také antioxidantů.

Vliv banánů na zdraví

Banány podporují zdraví srdce, konkrétně pomáhají usměrnit krevní tlak a předcházejí srdečním onemocněním. Banány prospívají také našemu trávení. Zvláště méně zralé kousky obsahují rezistentní škrob a pektin, což jsou druhy vlákniny, které napomáhají růstu prospěšných bakterií ve střevech.

Bát se nemusí ani lidé trpící diabetem 2. typu. Ač mají banány vysoký obsah škrobu a cukru, hladinu cukru v krvi příliš nezvyšují kvůli nízkému glykemickému indexu. Stačí to se zralými banány nepřehánět.  

Jehla a banán? Na co?

Jde o tzv. „hack“ na to, jak nakrájet banán ještě ve slupce, a navíc bez nože. Výborně se hodí například na párty nebo na výlet s dětmi. Postup je jednoduchý. Vezměte dlouhou jehlu a zapíchněte ji kousek pod stopku do středu banánu. Jehlou vodorovně zakývejte na obě strany. Nyní to samé proveďte po celé délce banánu, jen vždy o 1,5 cm níže. Poté banán oloupejte. Uvidíte, že jste ho vlastně nakrájeli. Bez nepořádku, nože a prkýnka.

Foto: Shutterstock

Další tipy, co s banány v kuchyni

Věděli jste, že banán můžete použít místo vejce? Při vaření zrovna ne, ale pokud se chystáte péct něco sladkého a vejce nikde, nezoufejte, a prostě jej nahraďte jedním rozmačkaným banánem.

Z banánů si také snadno dokážete vyrobit zmrzlinu. Zmrazte zralé banány a až budete mít chuť, tak je rozmixujte. Dozdobte dalším mraženým ovocem.

Nakonec musíte vyzkoušet banánové palačinky ze dvou ingrediencí. Smíchejte vejce a rozmačkané banány v poměru 1:1. Na pánev kápněte trochu oleje a po lžících naložte těsto (podobně jako lívance). Opečte z obou stran a podávejte na sucho, s ovocem nebo zahraničně – s javorovým sirupem.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Jako legrácka dobré.