Karcinom nebo parafimóza. Jaká další onemocnění se týkají předkožky?

Co se předkožky týče, už jako malým dětem je mužům do hlavy vštěpánovo, že se o ní musí patřičně starat a dbát na dostatečnou hygienu. Úkolem předkožky je ochránit penis a zevní ústí močové trubice před poškozením, zároveň udržuje standardní citlivost zakončení penisu. Věděli jste, i předkožku mohou postihnout nepříjemné nemoci?

Nejčastější onemocnění předkožky

Předkožka je přední tkáň chránící žalud. Správně by si muži měli předkožku přetahovat každý den, umývat ji zásadně pod tekoucí vodou a poté důkladně osušit. Nepříjemné zdravotní obtíže se mohou týkat i předkožky, lze přitom poměrně snadno předejít a to tím, že budete dodržovat správnou hygienu a dbát na bezpečný sex.

Fimóza

Fimóza se projevuje jako zúžení vstupu do předkožkového vaku. Toto onemocnění je způsobené s hrubým vazivový prstencem kůže. Pakliže dojde k pokročilému stádiu této nemoci, nemůže si muž předkožku přetáhnout přes žalud. Jediným řešením je chirurgické odstranění celé předkožky.

Karcinom

Už jen samotný název tohoto onemocnění jasně napovídá, že se jedná o vážný zdravotní stav zhoubné povahy, který v tom nejhorším případě vede k částečné nebo dokonce úplné ztrátě penisu. Karcinom penisu dokonce může muže ohrozit na životě. Ačkoli tvoří pouze 1 % všech tumoru mezi mužskou populaci, doporučují lékaři jako účinnou prevenci obřízku nebo očkování proti lidským papilomavirům.

Zánět

Pokud muž nedodržuje dostatečnou hygienu, může sám sobě způsobit zánět předkožkového vaku, což je velice bolestivý stav, který se kromě bolesti projevuje i zarudnutí a výtok hnisu z předkožky. K tomuto onemocnění mají větší sklony pacienti trpící cukrovkou, u kterých se vyskytuje daleko častěji nežli u ostatní mužské populace.

Parafimóza

Parafimóza představuje akutní stav, který se projevuje přetažením prstence fimózy přes žalud penisu, přičemž je ale nelze vrátit zpátky do původní pozice. V důsledku tohoto onemocnění postupně dochází k otoku konce penisu pod stažením prstencem, což je doprovázeno bolestí a nedokrvení penisu.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments