Co se v každém případě musí přidat do svíčkové, ale Češi to netuší. Pohlreich už se rozčilil a vše odhalil

Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, ale její příprava není vůbec jednoduchá. Zdeněk Pohlreich, známý šéfkuchař, upozornil na jednu klíčovou ingredienci, kterou mnoho lidí opomíjí, a která může výrazně vylepšit chuť této klasiky. Touto tajnou ingrediencí je hořčice.

Proč právě hořčice?

Hořčice přidává svíčkové na smetaně hloubku a komplexnost chutí, které ji odlišují od běžných receptů. Tato složka zvýrazňuje ostatní ingredience a dodává omáčce jemný, ale výrazný šmrnc​.

Příprava svíčkové podle Pohlreicha

Začněte výběrem kvalitního hovězího masa. Maso osolte, opepřete a prošpikujte kousky špeku. Na másle osmahněte maso z obou stran, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli. Přidejte nové koření, pepř, bobkový list, cukr a samozřejmě hořčici. Vše důkladně promíchejte a podlijte horkou vodou.

Poté maso a zeleninu přendejte do pekáče a pečte při 180 °C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 60–90 minut. Po upečení vyndejte maso a zeleninu rozmixujte dohladka. Do omáčky přidejte smetanu a mléko, dochuťte solí, citronovou šťávou a případně cukrem​.

Další tipy pro dokonalou svíčkovou

Kromě přidání hořčice je důležité také správné marinování masa. Marinujte ho s kořenovou zeleninou, bylinkami a octem, což pomůže zjemnit svalová vlákna a zvýraznit chuť. Použití kvalitních surovin je klíčové – sáhněte po dobrém kousku hovězího a čerstvé zelenině​.

Technika přípravy je také velmi důležitá. Prošpikování masa a podušení zeleniny dodávají jídlu další rozměry. Svíčková není jen o správné kombinaci surovin, ale také o technice a pečlivosti při přípravě​.

Tajná ingredience Zdeňka Pohlreicha, hořčice, přidává svíčkové na smetaně jedinečnou chuť a komplexnost. Vyzkoušejte tento tip při příští přípravě svíčkové a přesvědčte se sami, jak může tento jednoduchý krok vylepšit váš oblíbený pokrm. Použití kvalitních surovin a správná technika přípravy jsou další klíče k dosažení dokonalého výsledku.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
11 měsíců

Hořčici zásadně nedávám. Radši trochu bílého vína.

Milada Beránková
11 měsíců

Ať se rozčiluje jak chce.Já tam tu blbou hořčici dávat nebudu i kdyby ho mrsklo.

NELEN Nel
NELEN Nel
11 měsíců

PŘESNĚ TAK. ANI SÁM ŠÉF NEBUDE KECAT DO MÝCH HRNCŮ