Perfektní pečené brambory zaručí dvě věci. Šéfkuchař řekl, v čem lidé obvykle chybují a brambory tak pokazí

Pečené brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Obzvlášť ve vánočním čase jsou na stole velmi často a lidé si na nich s gustem pochutnávají. Tedy, pokud se zrovna podaří připravit správně. Možná děláte obvykle chyby, aniž byste o tom věděli a výsledek je jim nepříjemně ovlivněn. Pokud to zkusíte podle rad šéfkuchaře, zjistíte, jak skutečně dobré mohou takové pečené brambory být.

Na čem upéct brambory

Podle šéfkuchaře Bena Ebbrella jsou pro přípravu pečených brambor klíčové dvě věci. Zároveň jsou to ty, v nichž lidé nejčastěji chybují. Tyto dva faktory přitom zásadně ovlivňují výsledek, a proto je nutné se na ně zaměřit. “Perfektní pečené brambory jsou založeny na chutném tuku a výběru brambor,” uvedl Ebbrell.

Lidé často pečou brambory na oleji, přičemž si nejsou příliš jistí, jaký zvolit. Ve snaze vyhovět aktuálním trendům a pokusit se o co nejzdravější pokrm často sáhnou po olivovém oleji. Ten je přitom na pečení brambor, které vyžaduje vysoké teploty, naprosto nevhodný. “U nás brambory pečeme výhradně na kachním sádle,” prozradil šéfkuchař Ben Ebbrell.

Kachní sádlo je skutečnou pochoutkou. Ve své chuti a vůni je totiž silnější než jeho ekvivalent v podobě husího sádla. Brambory tento vynikající tuk pochopitelně nasáknou a budou chutnat naprosto skvěle. Zároveň si můžete být jisti, že se kachní sádlo nepřepálí.

Pečené brambory připravte na kachním sádle, rozdíl poznáte okamžitě. / Foto: Shutterstock

Z trouby vypouštějte páru

Podle šéfkuchaře je vhodné si brambory připravit den předtím, než je budete péct, a to včetně prvotního povaření. Následně je nechte přes noc v lednici. Díky tomu budou skvěle nadýchané. Brambory byste měli nakrájet na dlouhé stroužky, které zaručí nejlepší propečení. Ideální teplotou pečení je pak 210 stupňů.

Dalším zajímavým tipem, který pomáhá křupavosti brambor, je otevření trouby každých 20 minut pečení, aby z ní mohla uniknout pára. Ta totiž může způsobit, že budou brambory příliš měkké.

Nejrůznější bylinky a česnek přidejte až na samotný konec, aby se vám v troubě nespálily. Stačí je do brambor vložit pár minut předtím, než pečení ukončíte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments