Špičková vajíčková pomazánka. Místo majonézy do ní šoupněte taveňák a ochutnáte velkou věc

Vajíčková pomazánka je v české kuchyni neodmyslitelně zakotvená. Kdo se s ní náhodou neseznámil doma, měl to štěstí ve školce. Receptů na vajíčkové pomazánky existuje celá řada. Vy si s námi můžete zkusit připravit vaječnou pomazánku s taveňákem, avokádem nebo klasiku podle Ládi Hrušky.

Vajíčková pomazánka s taveným sýrem

  • 7 vajec
  • 100 g másla
  • 5 trojúhelníčků taveného sýra
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 g kopru
  • sůl
  • bílý pepř
  • jarní cibulka
  • pažitka

Vajíčka uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V míse utřeme máslo s taveným sýrem. Přidáme majonézu, obě hořčice a najemno nasekaný kopr. Dochutíme solí a bílým pepřem. Do pomazánky jemně vmícháme vajíčka. Ozdobíme pažitkou nebo najemno nakrájenou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Pokud chcete vyzkoušet tak trochu exotiku, vajíčkovou pomazánku, jak ji neznáte, utíkejte koupit avokádo a pusťte se do receptu.

  • 4 vejce
  • 2 menší zralá avokáda
  • 1/3 papriky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • chilli vločky

Vejce uvaříme, vychladíme, oloupeme a rozkrojíme napůl. Žloutky opatrně vyjmeme a vložíme do mixéru. Přihodíme k nim také oloupaná avokáda, citronovou šťávu, sůl a pepř. Rozmixujeme dohladka. Vaječné bílky a papriku nakrájíme na kostičky. Rozmixovanou směs společně s bílky a paprikou smícháme a přidáme nasekanou pažitku. Podle chuti ještě můžeme dosolit nebo dopepřit. Podáváme s pečivem, kdo chce, posype chilli vločkami.

Vajíčková pomazánka Ládi Hrušky

Kdo naopak touží po úplně obyčejné české klasice, musí sáhnout po receptu Ládi Hrušky.

  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • kelímek sýru Cottage
  • 1 lžíce hořčice
  • ½ cibule
  • sůl a pepř
  • řeřicha a pažitka

Sýr vyklopíme do misky a přistrouháme k němu oloupaná vejce uvařená natvrdo. Přidáme hořčici a najemno pokrájenou cibulku. Osolíme, opepříme, a nakonec ozdobíme posekanými bylinkami.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments