Flexibilní stravování jako nový životní styl. Neodměřujte každý gram jídla

Pokud pravidelně sledujete světovou fitness scénu, víte, že je pojem „flexibilní stravování” alfou a omegou správného životního stylu. Už totiž neplatí, že byste si každý gram jídla měli přesně odměřovat. Už nemusíte trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Profesionálové se totiž více zaměřují na samotné tělo, a co mu vyhovuje.

Flexibilní stravování je pro organismus přijatelnější

Pojem „flexibilní stravování” představuje rozumnou tvorbu každodenního jídelníčku s ohledem na vaše časové, finanční i prostorové možnosti. A není to pouze o tom, že si už jídlo s vojenskou přesností neodměřujete. Základní princip flexibilního stravování spočívá v konzumaci přesného množství makroživin. Nebudeme dále teoretizovat a uvedeme si konkrétní příklad.

Flexibilní stravování vás osvobodí z kuchyně

Doteď jste byli doslova otroky v kuchyni. Spoustu hodin jste strávili nad plotnou, dalších x hodin u tvorby jídelníčku a zbylý čas jste místo u zajímavé knihy trávili u váhy a vážili každý gram připraveného jídla. Nuda, ubíjející, spousta ztraceného času!

Flexibilní stravování vám ale od toho všeho pomůže. Určitě už váhy i množství jídla máte po té době odměřování v oku. A toho právě můžete využít! Stačí se řídit selským rozumem, zdravým úsudkem, intuicí a zkušenostmi a můžeme vám garantovat, že vámi přijímané množství makroživin či kcal nebude více než o 10 % odlišné oproti pravidelnému vážení. A toto není pouze odhad, jedná se o vědecky dokázaný fakt uznávaných amerických odborníků.

Jak začít s flexibilním stravováním?

Již jsme naznačili, že po těch hodinách a hodinách strávených v kuchyni máte množství jídla a velikosti porcí tak nějak v oku. Přestaňte se tedy mučit v kuchyni a konečně zase vyjděte mezi lidi. Občas si něco zvažte, ale určitě tomu nepoddávejte celý svůj volný čas! Uvidíte, že jakmile začnete jíst více svobodně, budete pořád v perfektní kondici. Někomu navíc flexibilní stravování sedí mnohem více, než striktní vážení. Proto pro někoho může být přechod na tento životní styl ještě pozitivnější.

Jako všechno ostatní v životě, je i flexibilní stravování spojené s promýšlením a plánováním. Pokud se tedy k němu postavíte zodpovědně a s rozumem, může pro vás být stejně přínosné jako striktní odměřování a vážení.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.