Léčba rakoviny spermiemi. Jde o nový vědecký průlom?

Léčit rakovinu pomocí spermií. Zní to úžasně, nadějně a také docela šíleně. Ovšem řada zahraničních médií v posledních dnech informovala o tom, že právě tento princip byl testován coby možná léčebná metoda na rakovinu děložního čípku. Jak by to vlastně mělo celé fungovat?

Jde o kreativní řešení, kdy by léky proti rakovině měly být pomocí spermatu dopraveny přímo do dělohy. “Výsledek nové metody mluví sám za sebe: 87 % rakovinových buněk bylo zničeno v průběhu tří dní,” píše například The Huffington Post.

Zprávy staví na nedávno zveřejněné studii v časopise ACS Nano. Ta nese název Sperm-Hybrid Micromotor for Targeted Drug Delivery. Stojí za ní vědci z drážďanského Leibniz-Institutu při Technické univerzitě Drážďany.

Použití v praxi je zatím vzdálené

Vědci informovali o tom, že do spermií je možné nasadit chemoterapeutický lék a následně je vybavit mikromotory, které je dovedou až k nádorovým buňkám. Jediným háčkem je to, že autory a autorkami studie jsou specialisté na nanotechnologie, což napovídá, že reálné lékařské využití této metody je ještě dosti vzdálené. Pacientky, které dnes trpí rakovinou děložního čípku, touto metodou zcela jistě léčeny nebudou. Princip ještě musí být uveden do praxe, což může trvat mnoho let, v průběhu kterých se možná objeví problémy, které zavedení zbrzdí nebo dokonce znemožní.

Ale přesto: tento objev je svým způsobem fascinující. Použití spermií coby dopravního prostředku pro léky řeší řadu problémů. Malé mužské buňky jsou totiž od přírody pohyblivé a navíc stavěné na to, aby v prostorách ženských genitálií vydržely co možná nejdéle. Navíc je jejich poslám splynout s jinou buňkou a sice vajíčkem. Tímto způsobem tak mohou být elegantně vyslány na místo určení. Chemoterapie potom může být výrazně efektivnější a co je možná ještě důležitější – bez nepříjemných vedlejších účinků.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments