Trápí vás bolest hlavy v tuto část dne? Tělo dává najevo, že něco není v pořádku

Bolest hlavy po probdělé noci má celkem jednoduché vysvětlení. Co ale bolest hlavy, která přichází ve večerních či nočních hodinách? Odhalte příčinu bolesti hlavy. Příčina může být zdravotní, psychosomatická nebo plynout ze špatně nastaveného režimu.

Vleklé migrény

Migrény trápí ženy i muže, u žen se často vyskytují před menstruací nebo ovulací. Obvykle přicházejí v ranních hodinách, ale může se stát, že vás trápí navečer nebo v noci. Pulzující bolest hlavy, která dokáže až paralyzovat je rozhodně důvodem k návštěvě neurologa. Pokud vás taková bolest trápí často, neváhejte a vyhledejte pomoc.

Úzkostné a depresivní stavy

Znáte pořekadlo, že večer se zdá vše horší nebo že ráno je moudřejší večera? Ano, skutečně. Ve večerních hodinách nás začínají trápit i maličkosti, které bychom přes den přešli mávnutím ruky. U citlivějších jedinců, kteří přes den zažívají stavy úzkosti, mohou úzkosti přejít navečer až v prudkou bolest hlavy. Zde jsou řešením léky na zvládnutí depresí.

Špatný zrak

Zhoršené vidění si dlouho nemusíme uvědomit. Přes den zrak namáháme, protože netušíme, že potřebujeme brýle. Ve večerních hodinách se celodenní námaha očí projeví bolestí hlavy. Podobnými potížemi trpí i ti, kteří dlouhé hodiny upírají zrak do obrazovky počítače. Je prokázáno, že sledování monitoru omezuje přirozený interval mrkání. Zároveň trpí vaše ramena, krční i bederní páteř. Vše dohromady ústí ve večerní bolest hlavy. Pravidelně odcházejte od počítače, upírejte zrak z okna, vstávejte a procvičujte končetiny.

Přemíra stresu

Kolotoč během dne se snažíte zvládnout a z přemíry úkolů se vám netají dech obrazně, ale doslova. Lidé ve stresu hůř dýchají, tělo prožívá napětí, uvolňuje se stresový hormon kortizol, který poškozuje vnitřní orgány. Celodenní napětí střídá večerní uvolnění, to však může být doprovázeno silnou bolestí hlavy. Vyzkoušejte meditaci, novou sportovní aktivitu nebo jógu.

Náhlá a intenzivní bolest hlavy

Máte pocit, že vám hlavou projel hrot šípu? Jedná se o náhlou a ochromující bolest, kterou doprovází rozmazané vidění nebo nemožnost vyjádřit se? Okamžitě volejte pohotovost. Může se jednat i o krvácení do mozku!

Foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments