Riziko cukrovky a úbytku svalů si můžete nevědomky zvyšovat sami. Příčina se nachází v ústech

Máme pro vás další důvod, proč dbát o zdraví své ústní dutiny a chodit na preventivní prohlídky u zubaře, jinak si přivodíte vznik cukrovky a úbytek svalů.

Vedlejší účinek špatné ústní hygieny

Kromě fyzického nepohodlí má podle výzkumu špatné zdraví ústní dutiny negativní vliv na zvýšení rizika kardiovaskulárních chorob, ale i pro fyzickou slabost, zdravotní postižení a úmrtnost ze všech příčin jak se píše na medicalnewstoday.com. Studie na univerzitě v Shimane v japonském Izumi odhalila, že u starších lidí bylo výrazně zvýšeno riziko cukrovky a sarkopenie, tedy ztráty svalů a slabost v důsledku stárnutí.

Průběh výzkumu

Výzkum byl součástí studie univerzitního centra Center for Community-Based Healthcare Research and Education, které každý rok spolupracuje s programem vyšetření zdraví v městečku Ohnan v japonské prefektuře Šimane. Studie se zúčastnilo 635 lidí od 40 do 74 let. Účastníci žvýkali želé po dobu 15 sekund, aniž by ho spolkli pro zjištění žvýkací schopnosti. Pak vyplivli zbytek, který byl spočten. Hodnotil se počet zubů, obvod lýtek, hmoty kosterního svalstva a síly v rukou.

Posouzení sarkopenie a diabetu

Pro posouzení sarkopenie použili vědci standardní diagnostický algoritmus, který zahrnuje svalovou sílu, hmotnost a fyzický výkon. Účastníci hlásili diagnózu cukrovky a odborníci vyšetřili stav testováním jejich hladin sérového hemoglobinu A1C. V analýze upravili výsledky tak, aby zohledňovaly pohlaví, věk, index tělesné hmotnosti, kouření, konzumaci alkoholu a úroveň fyzické aktivity. Ti, co měli méně zubů a špatnou žvýkací schopnost, měli i slabší úchop v rukou a možnou sarkopénii. Méně zubů a slabá schopnost žvýkání také významně souvisely i s cukrovkou.

Závěr studie

Závěry výzkumu naznačují, že zlepšení zdraví ústní dutiny včetně zachování žvýkací funkce a zbývajících zubů, může přispět k prevenci sarkopenie a diabetes mellitus u starších osob. U cukrovky může jít i o důsledek konzumace jemnějších jídel bohatých na cukr a kratší dobu stravování, což zvyšuje hladinu glukózy v krvi po jídle. Při ztrátě zubů je vhodné používání zubních protéz. Jsou i důkazy, že onemocnění dásní a paradontóza, která úzce souvisí se systémovým zánětem a může způsobit ztrátu zubů, může vést ke snížení citlivosti na inzulín a zhoršení glukózové tolerance.

Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments