Lékař radí, co jíst po očkování proti covidu. Těmito potravinami podpoříte efekt vakcíny

Silný imunitní systém je první a nejdůležitější věcí, která vás ochrání proti různým infekcím a chorobám. Samozřejmě mezi ně patří i covid. Které potraviny zařadit do jídelníčku po očkování, abyste podpořili imunitní systém?

Vyživte imunitní systém

Je známo, že se většina imunitního systému nachází v našich střevech. Aby imunitní systém pracovat správně, měli bychom dbát zejména o kondici střevní mikroflóry. Existují věci, které ji výrazně poškozují a zároveň věci, které podpoří imunitní systém ve správném fungování.

Strava sama o sobě vás nevyléčí ani nijak nezvýší účinnost vakcíny proti onemocnění covid-19, podpoří pouze správné fungování imunitního systému a pomůže tělu s tvorbou protilátek.

Stres a režimová opatření

Po očkování zůstaňte co nejvíce v klidu. Pokuste se omezit působení stresových faktorů, vyřaďte namáhavou fyzickou aktivitu a co nejvíce odpočívejte.

Jezte ovoce a zeleninu

Není překvapením, že je vhodné jíst větší množství ovoce a zeleniny. Správně byste měli konzumovat alespoň 400 g zeleniny a 200 g ovoce na den. Doporučenou dávku po očkování dramaticky zvyšte a jezte ovoce a zeleninu ke každému dennímu jídlu (ovšem ne jako náhradu dané porce). Nejvhodnější jsou ty druhy, které pomáhají s produkcí bílých krvinek. Hledejte ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C.

Zařaďte: grepy, pomeranče, citróny, brokolici, špenát, červenou papriku.

Foto: Shutterstock

Přidejte ořechy a semínka

Potravinami, které bojují proti zánětu, jsou nejrůznější oříšky a semínka. Ořechy a semínka jsou silným antioxidantem, pomáhají z těla odvádět škodlivé látky. Také podporují srdce a mozek.

Zařaďte: vlašské ořechy, mandle, kešu ořechy, pekanové ořechy, slunečnicová semínka.

Tučné ryby s obsahem omega-3

V Čechách obecně zaostáváme za doporučeným množstvím konzumace ryb. Nezapomínejte přidat do jídelníčku dvakrát týdně některou tučnou mořskou rybu. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, ty prospívají srdci. Přispějí ke snížení krevního tlaku, snižují riziko mrtvice a bystří mysl.

Zařaďte: makrely, sardinky, tuňáka či lososa.

Foto: Shutterstock

Vývar jako všelék

Dobře uvařený slepičí vývar je posilujícím všelékem, který je navíc lehce stravitelný. Pozor však na správnou přípravu. Vývar byste měli vařit dlouhé hodiny. Také je třeba přidat opravdu velké množství kořenové zeleniny.

Velký význam má také pití dostatečného množství vody.

Jídelníček doporučený po očkování proti Covid-19 nemá daleko k jídelníčku zdravého stravování. Kdo ví? Třeba vám zařazení uvedených potravin do jídelníčku zachutná a u zdravého stravování zůstanete.

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments