Netypický projev na nohách může být prvním signálem nebezpečně vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol nebolí a o rizikové hodnotě se obvykle dozvíte až při kontrole u lékaře. To už ale může docházet k blokaci tepen a životně důležité orgány mají nízký přísun kyslíku. Všímejte si prvních příznaků.

Co je to cholesterol

Cholesterol je steroid, který produkují játra. Potřebujeme jej k tvorbě buněčných membrán i ke tvorbě hormonů, pomáhá zpracovávat tuk ze stravy nebo vyrábět vitamín D ze slunce.

Na lékařské prohlídce se většinou dozvíte hladinu LDL cholesterolu i hladinu HDL cholesterolu. Laicky řečeno bývá LDH cholesterol označovaný jako škodlivý cholesterol a HDL cholesterol jako prospěšný cholesterol.

LDH cholesterol ulpívá na tepnách, způsobuje nižší průtok krve a neléčený může vést až k ucpání tepen.

Periferní cévní onemocnění

Ucpané cévy vedou k perifernímu cévnímu onemocnění. To se projevuje křečovou bolestí svalů při zátěži, protože mají nedostatek živin a kyslíku.

Periferní cévní onemocnění se může projevovat křečemi v nohách nebo slabým srdečním pulzem v končetinách. Projevem může být i slabost nohou, pocit stálého chladu nebo chladu na jedné straně, a dokonce pomalý růst ochlupení na končetinách.

Foto: Shutterstock

Potraviny, které pomohou od vysokého cholesterolu

Veškeré zásady zdravého stravování logicky povedou i ke snížení hladiny LDH cholesterolu. Stačí se zaměřit na stravu s omezením nasycených tuků a zařadit do stravy více tuků nenasycených.

Vyměňte sádlo a máslo za olivový, slunečnicový nebo oříškový olej, přidejte avokádo a ořechy. Zaměřte se na konzumaci netučného masa (drůbeží, rybí). Vyřaďte sladkosti, slazené limonády a alkohol.

Alespoň třikrát týdně jděte na hodinovou procházku rychlou chůzí.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Při podezření na vysokou hladinu cholesterolu navštivte lékaře. Kontrolní měření po změně stravy vám bude motivací k tomu, abyste vydrželi v režimu zdravého stravování.

Foto: Shutterstock, Zdroje: Cleveland Clinic, Express.co.uk

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
milada
milada
2 let

Dobry den,mam permanentne ledove chodidla – ani ve vane s horkou vodou mi prsty u nohou nezcervenaji – mam je bile-neprokrvene. Byla jsem na cevnim vysetreni a krev mi do nohou pry proteka. Navrhli zmenu z piramilu 1,25 na Agen. Ten mi ale vubec nevyhovuje protoze mi z nej akorat busi srdce a tlak mi to snizi jen ten spodni. Lecim se s onemocnenim stitne zlazy – je mozne,ze zde je pricina? Dekuji Milada

aja
aja
2 let

Vase pani Majerova, periferni cevni onemocneni nemusi mit s cholesterolem vubec nic spolecneho. Asi by to chtelo dostudovat!